pühapäev, august 30, 2015

Võtab sõna

2,5-sena võtab Vanem Poiss hoolega sõna. See, kui palju ta lobiseb, on lausa hirmutav. See, kui mitmest sõnast ta laused täna koosnevad, on hoomamatu, kuna need kestavad ja kestavad. Keelevaist tundub ka täiesti olemas olevat, kuna enamasti pöörab-käänab-väänab sõnu täiesti õigesti, üksikud erandid saab jooksvalt parandatud. Ja meie üllatuseks mängib sõnamänge. Võtab liitsõna, seob kaks eraldi tähendust lahti ja heidab nende üle nalja.

Kuna ta nii palju lobiseb juba viimane ca pool aastat, on ta kõne muutunud kahjuks natuke ebaselgemaks. Puhtalt kiirustamise tagajärg, on minu pakkumine. Tahab ajaühikusse rohkem mahutada ja neelab mõningad sõnalõpud. Varem oli kõne täiesti selge ja korrektne, nüüd tuleb pusserdamist ette.

R-täht pole kunagi probleemiks olnud, varem oli raskusi valmistav hoopis "k" sõna alguses. Näiteks olid meil talkun (kalkun) ja muud säärased tegelased. Tänaseks on hoopis probleemiks "s" teatud kaashäälikuühendites. Näiteks hops on tema keeles hoopis hopf ja tümps on tümpf. Ja muud säärased kaunidused.
Muidu aga sõnavara on üüratu.

Teatud sõnades on omad tähekombinatsioonid. Neid on vähe, kuid siiski leidub. Nt esineb see siis, kui talle midagi anda ja vennale pole veel jõudnud anda ning ta õiglustundeliselt kamandama asub: "Anna T-le ka banbaani!" (banaan) "Anna T-le ka makamoori!" (makaron). Aga neid veidraid sõnu on kahjuks suhteliselt vähe. Enamasti õpib kohe, kui parandada, mõned veidrused siiski aga on säilunud :)

Kummaliste väljaütlemistega esineb ka vahel. Mõned, mis meenuvad, tähendan siia üles:
  • Praamil Saaremaa ja Hiiumaa vahel. Vanem poiss on 2a ja 4k. Kiiguvad sellise imeliku mitme-lapse-kiik-krokodilliga koos vennaga (10k). Tuleb lähemale väike tüdruk, et ka kiikuda. Vanem Poiss pakub võimalust kolmandaks tulla (kiigel kolm istekohta). Tüdruk keeldub ja eemaldub. Vanem Poiss vaatab suurimas hämmastuses tüdrukule järele ja imestab: "Ei taha kiikuda? Ei taha kiikuda kahe vennaga???"
  • Noorem Poiss teeb pahandust. Vanem Poiss teab, et sellist sigadust teha ei tohi ja läheb keelama. Keelab ja kisab natuke aega, sageli võtab ka midagi keelatut käest ja lausub etteheitval toonil: "Seda ei tohi võtta, T! Me oleme sellest rääkinud, T! Me oleme sellest mitu korda rääkinud!"
  • Täna toppisin pesu pesumasinasse. Avastas, et tegin seda teda eelnevalt teavitamata (tahab alati abiks olla), jooksis suure hooga ligi ja hüüdis juba eemalt: "Naine, mida sa teed???"
Siuksed lood meil siin.

teisipäev, august 11, 2015

Mustikasuvi

Sel suvel olen ludri ja ei kavatsegi ennast mustikametsa ajada. Kuhu ma siis oma kratid paneksin ja nii mugav olen ma küll, et aastase ja kahepoolesega saagilootuses metsa ei lähe. Siis tegele nende kukkumiste ja plehkupanemistega ja no mina seda küll mustikalkäiguks ei nimetaks.

Selle asemel väärtustan kogukonna pingutusi ja hoopistükkis ostan mustikaid metsast väljatoodud kujul. Mis siis, et ümbruskond marjadest kihab. Jõuab teinekordki.

Igatahes olen ma neid nüüd kilode viisi ostnud ja sisse teinud. Olen lõpmata õnnelik oma sügavkülmakirstu üle, kuhu karpide viis värsket mammu saab hoiule pandud (maasikaid ei saanudki nii palju kui tahtsin, ca 10kg kokku, kuid meile on seda toormoosiks vähe ja vot vaarikaid pole siiamaani hankinud :S).
Mustikaid sai sinna paigutatud juba kilode viisi, täna toodud 5kg-ga veel mõtlen, mida teha. Midagi vahvat ja teistsugust tahaks neist kokku möglada ja hoopistükkis purki pista. Talve varu mustikamuffini marju on mul küll olemas (ma ikka teen jube palju muffineid ja lemmikud on just mustikatega), kuid miskit muud tahaks kah katsetada. Täna lähevad jahedasse hoiule, kuid homseks peab mul plaan selge olema... Njah.

Esimene järjekord on aga siiski otse ja värskelt söömisel. Täpselt nii palju, kui kellelgi sisse mahub! Suud on poistel pidevalt mustikakarva :


Nii võiks ju eladagi!


Lõpuks ometi on meile suvi jõudnud. Lõpuks, koos augustikuuga. Aega võttis, kuid täitsa asjalik sai :)

On ikka ütlemata mõnus tunne lüüa hommikul uks lahti, tunda, kuidas väline õhk on tubasest mitu head kraadi soojem ning jättagi see uks avatuks ajani, mil kratid vaja ööunne viia. Senimaani jooksevad vabalt toa ja õue vahet, kellele parasjagu kus meeldivam tundub.

Mõnus, et lapsed saavad vabalt vudida, mõni üksik napp riideese seljas.  Vahel istutakse riietes ka lastebasseini, kuid mis siis :) Märjad riided kuivama ja päike hoiab kõik mõnusas temperatuuris. Oehh :)

Seda aega on kahjuks siiski suht lühidalt meile määratud, seega naudime täiega :) Isegi muru on nädalajagu niitmata, kuid tühja sellest, kui naudelda saab!