neljapäev, september 13, 2012

Vot tahan lihtsalt kobiseda


Küllaltki sageli tuleb ette, et kirjutan üles märksõnad "küll ma nüüd alles blogisen sellest" ning omas peas koostan põhjalikud tekstid, kuid kui tekib aeg, koht ja võimalus ka tegelikult kirjutada, siis no mitte ei viitsi ja lisaks on emotsioon lahtunud. Ehk siis omas peas postitust koostades on kogu pinge endast välja "kirjutatud" ja reaalsusesse see ei jõuagi.
Nüüd tagantjärele tahaks mitmel juba jahtunud/jahtuma hakkaval teemal siiski sõna võtta ja ka oma seisukohti avaldada. Teeks siis vähemalt ühegagi algust:

Kooliminekukuludest

Viimasel ajal on ajakirjandus arusaadavalt täis artikleid sellest, kuidas keegi on kooliteed alustamas/alustanud ja mis emotsioonid sellega kaasnevad, millised on kulud ja võimalikud hirmud. Enamasti on lugemine lahe ja ootusärevusele kaasa elamine ning meenutamine tore endalgi, kuid vahepeal oli mingisugune periood, kus pea kõik artiklid rääkisid kuludest ja halast kulude üle.

Loomulikult on lapse/laste kooli saatmine kulukas lõbu. Uued riided, sportimisvahendid, kunstitarbed, õppevahendid ja mis iganes veel. Arusaadav. On suured kulud ja tekitab muret. Püksirihma pingutamine ja parimate lahenduste otsimine. Loogiline.

Küll aga ajab mind päriselt ka marru see, kui hakatakse halisema teemal, kuidas kulud on üüratud, kuidagi ei saa hakkama ja kõik kiusavad. Keegi teine on süüdi selles, et asjad on kallid ja raha vähe. Eriti hull on lugu siis, kui peres kooliminejaid palju. Ja siis kirjutatakse, kuidas "ei suuda enam vihastadagi" selle va "ebaõigluse" üle ja kuidas peaks ikka kõik odavam olema ja kõik peaks toetama.

Vot see on asi millest mina ei ole võimeline aru saama. Jah, mul ei ole lapsi, ma ei saada kedagi kooli ja peaks ehk suu kinni hoidma, kuna "ei tea ju midagi", kuid veidi mõtlemisvõimet mul siiski on. Vähemalt enda arvates.

Igasuguse hala puhul tekib mul alati ainult ja ainult üks küsimus - mis oleks lahendus? Halada võib, kuid kui ei pakuta välja lahendust, on see suht mõttetu.

Inimene saab lapsed. Algusest peale on teada, et lisaks suuremat sorti rõõmule kaasneb selle sammuga ka murekohti ning kuna tegemist elava ja kasvava organismiga, siis ka kulusid. Ei ole tegu ju nukuga, et kärutad ilusa ilmaga vankrit ja siis viskad kunkusse tolmu koguma. Ehk siis tegemist on teadliku otsusega. Paljulapselisuse korral lausa palju kordi korratud teadliku otsusega.

Me ei tooda ju rahvast ja tulevasi maksumaksjaid ainult riigi ja kaaskondsete tulevaseks hüvanguks. Esimene mõte peaks minu idee järgi olema siiski ju oma väike peremudel.
Niisiis, hakkab laps kooli minema ja tulevad kulud. Eeeee.... kuidas on võimalik seda fakti avastada enam-vähem nädal enne kooli algust? Ja siis siunama hakata, et raha vähe, palk väike, kõik liiga kallis, vald/linn ei toeta piisavalt jne jne jne. 

Mis siis tegema peaks? Sundima kaupmehi hindu alla laskma? Sry, vaba turumajandus. Jap, saavad suure kasumi... ja siis? Kasumi saab keegi, kel nupp nokib. Kelle süü see on, et sinul ei noki? Riigi, valla, naabrite ja kõigi muude? Selle sinu mittenokkimise pärast peavad teised heategevust tegema? Aga mida sa neile selle eest vastu annad? Aitäh ütleksid või? Mhmhh, neid heategusid enesestmõistetavaks pidajaid nähtud elus rohkem kui tahaks...

Vald/linn peaks rohkem toetama? Oleks muidugi armas ja on väga vahva, kui omavalitsustel on olemas töötavad toetuskavad neile, kel abi enim tarvis. Väga nõus. Aga kui ei ole? Ja puuduvad ka maksumaksjad, kes sedasama omavalitsust nuumaksid, kuna enamus tahavad vaid saada ja leiavad, et teenused ja hüved peaksid neile tasuta kätte tulema? Mis see kuramuse lahendus siis oleks?

Sama hala käib selle kohta, et "Aga Soomes on kõik koolivahendid tasuta". See on väga tore ja ma pooldan seda ka igati, kuid kui meil see täna nii veel ei ole ja ei sina, su kaasa ega naabrid tooda tulu, et see nii hakkaks olema ka lähiajal, siis mis see lahendus oleks? Edasi halada muidugi võib, kuid kus on konstruktiivsed ettepanekud? Sellised, mis arvestavad ka muud enda ümber, mitte vaid ei suuda ühest kitsast august sisse piiluda...

Mõningad kommenteerijad nende teemade juures on olnud minu hinnangul ka terve mõistusega inimesed (õnneks!!!), kellel kinganumber ei ole suurem kui IQ oma ning nemad on väga ilusasti toonud välja peamise - jah, raha on vähe, jah, kõik on jube kulukas, kuid ma ju tean seda ette ja hakkan juba kevadel miskit hankima või raha kõrvale panema. Minu laps/lapsed ikkagi! Ehk siis lahendus olemas, mitte ei käida ringi, nina vingus peas ja käsi pikalt ees. Sest tõepoolest, koolitarbeid ei saa eriti ette osta, kuna on konkreetsed vajaduste nimekirjad igas õppeasutuses eraldi, kuid riided/koolikotid jmt on ju võimalik ette ära osta. Laps kasvab jah, kuid ta kasvab ju ka õppeaasta jooksul ja eks iga vanem oskab seda ehk ise hinnata. Ning siis tulebki raha veidi kõrvale hoida ja mitte kõike suvegrilli kõrvale maha juua.
Lihtne ju. Ehk siis on õnneks ka piisavalt neid, kes tunnistavad, et on jah jube kallis kõik ja kulud meeletud, kuid see on tee, mille ma ise valisin ja ma ajan need asjad korda. Kedagi teist süüdistamata.

Sest tõepoolest, kellele sa need lapsed siis tegid? Riigile? Et sina sünnitasid ja oled nüüd kangelane, kuid teised tehku edasine. Ma arvan, et nii see ikka ei käi ja oma ettevõetud sammude eest vastutab täiemõistuslik täiskasvanu ise. Ja vähem seda pidevat hala tuleks kõigile kasuks, kuna teada fakt on, et mida endast välja annad, seda vastu saad. Virised ja vingud, et kõik on sitt, siis täpselt nii ongi.
 Rõõmsam ja õnnelikum elu algab ainult ja ainult meist endist.

8 kommentaari:

Evelyn ütles ...

Urrr-urrr-urrrr :-)
Ma ka hädaldasin, kui M koolimineku kulud (sh mööbel) kokku lõin. Mitte et mul poleks raha olnud, aga tundub täitsa uskumatu, kuipalju raha miski viletsakvaliteedilise asja eest küsitakse. Sest inimestel on vaja ja küll nad ostavad. Aga see on lühiajaline hala, saad endast välja ja olemine läheb paremaks :-)

Sipsik ütles ...

:D:D:D
Nuvot. Veidi halada on ikka vaja, ikka ju igasugu teemad tekitavad emotsioone ja panevad ka hämmastuma ja kurjustama. Eriti juhtub seda minu kuulmise järgi maksude ja jubedate hindade koha pealt:D Aga... sa teed seda ennast häbistamata.

Ma nimelt ei oskaks ettegi kujutada olukorda, kus sa võtaksid ajakirjanduses sõna teemal (kas siis ise artiklit üllitades või kellegi mahitusel sellest kirjatrükki treides), kuidas kõik on nii kallis ja sa kohe üldse ei jaksa ja kuidas kõik on nii nõmedad, kuna ei aita sind ja et sina oled ju need tulevased maksumaksjad sünnitanud ja nüüd peaks riik või OV sind rohkem aitama ja üleüldse võiks kõike niisama saada.

Et jah, omade ringis kobiseme me muidugi, kuid niivõrd labast juttu ajada avalikult, kõiki teisi süüdistades? Vot see on asi mis mulle kohe kuidagi kohale ei jõua...

Cranberry ütles ...

Hea meel oli, et on veel mõtlevaid inimesi, kes saavad aru, et hala igasugu kaasnevate kulude üle on ülepaisutatud - need kulud on elu loomulik osa ja tõesti ei teki need üleöö.
Kui laps käib lasteaias, kas siis tal ei ole vaja dresse, T-särke, tosse, vahetusjalanõusid jne?
Nõustun, et Eestis on asjad, sh riided, kallimad kui Euroopas või Ameerikas...see on lapsevanema valiku küsimus, kas ta jätab raha eesti kaupmehele või leiab võimaluse tellida interneti vahendusel mujalt. Ei näe põhjust viriseda ja vinguda ning käsi pikal almust paluda - igaüks valib oma tee ja kellegile ei anta rohkem kui ta jõuab kanda.
...igal aastal annan oma panuse valla sotsiaalabi töötajatele, viies tasuta laste väikeseks jäänud riideid/jalanõusid, et neil, kel puudub see võimalus või kes ei saa oma eluga ise hakkama - saaksid osa.
Tunnen rõõmu oma lastest ja meil on heameel aidata teisi, kuid hala, et miks nii vähe ja seda ning teist oleks veel vaja...vastutustunnet on vaja ja oskust oma tegude ning otsustuste eest vastustust kanda. On sügavalt isiklik otsus, kui mitu last kellelgi on - ent tuleb ka arvestada riskiga, et laste kasvatamine on oma jagu kulukas ettevõtmine - ja seda väga pikas aja perspektiivis. Südames sooviksin minagi endale rohkem lapsi...aga...ja nii see unistuseks jääbki :)

Sipsik ütles ...

Nuvot, noh! Nii täpselt minu mõtete pikendus:)))

mama de montagne ütles ...

Hiii! Ma kohe jagan teie seisukohti, et kuidas saab see kooli kulu olla ootamatu... nii nagu muudekski asjadeks planeerid finantsvoogu (suuremad reisid nt), võiks ju planeerida ka lapse koolimineku kulud :) Aga no mõnede inimeste jaoks tuleb ka igakuine üüriarve ootamatult, ja telefoniarve jne jne... ehk siis generaalne mittehakkamasaamine?
Aga nii tore et kobisesid niisama :)

ingel ütles ...

Mina lõin hoopis kokku lasteaialapse ja koolilapse kulud ning noorema võsukese peale kulub ikkagi rohkem.
Minul on hoopis kurb, kui lapsele ostetakse tema esimesed viigipüksid siis, kui ta esimesse klassi läheb ning et ta saab endale kirjutuslaua alles 7.aastaselt. Kas enne seda toimus vaid diivanil palja tagumikuga lösutamine?

Evelyn ütles ...

Minu lastel nt oli/on lastelaud, kasvule sobiv ja hea meisterdamiseks, joonistamiseks ja muidu māngimiseks. Ja suur söögilaud on ka. Koolilapsel on nüüd eraldi kirjutuslaud, et kooliasjad ühes kohas oleksid ja kui kunagi kodutöid andma hakatakse, on seal hea õppida.
Isikliku kirjutuslaua puudumine enne kooli ei tähenda veel pidevat diivanil lösutamist

ingel ütles ...

Kui on korralik koolilaud, siis järgmised 9.aastat ju lisakulutusi ei peaks tekkima.;)
Minu jutt ei olnud tegelikult üldse kriitika vaid kahjuks nending, mida oma töös tihti näen: lapsest saabki viks ja kraps alles esimeses klassis. Kõik, kellel kodus teisiti, neil on ülihästi!
Kobina jätkuks: ma ikkagi ei mõista kobisejaid.:) I-klass ei ole maailma lõpp ja lisakulutuste algus. Eile näiteks ostsin poisile uued tantsujalanõud, 71 eur. Valus,valus. Lisaks oli vaja osta uus pintsak. Ja tegelikult läks juba V-klassi. Lapsed on LUKSUS!