reede, detsember 14, 2018

Kanalisatsioon


Teine suur sellesügisene projekt oli meil kanalisatsioon.
Vana kanalisatsioon hakkas meid "lõbustama" samuti mõni aeg peale kolimist. Suure märja ajal, kui maapind oli vett täis, ei tahtnud vesi alla minna. Mitu korda peab nuppu vajutama, et kõik silma alt kaoks? Ja miks potist vett lastes duši all kusagil sügaval mulistab?

Tellisime päris kiirelt kakalondi. Eelmistelt omanikelt saime teada, et maja taga maa sees on kuupmeetrine mahuti ja sealt siis drenaažitud ülevool.
Kakalont väitis muud. Maa sees olev mahuti on tavaline valge paak, millel pole isegi mitte raami ümber. Ilmastikust tulenev pinnase liikumine on paagi kokku surunud. Nii kokku, et lont sai sodi välja imetud ca 200 liitri jagu. Kõigest viiendik mahtu alles! Ja see  drenaaž ja ülevool... - naljanumbrid! No kahjuks ilmselgelt kellegi osavate käte töö, milles ei oleks midagi halba, kui kinnistu uued omanikud ei peaks kõike otsast avastama hakkama. Endale tehtu ajalugu ju tead, uued elanikud saavad aga kõiksugu õllatuste osaiseks, kui liigselt kaevuma hakkavad.
Oehh, jälle asi, mille jaoks vaja hakata finantse leiutama. Aga maja soojustamine oli esmatähtis, seega muud teemad pidi järjekorda võtma. Kuigi ka murettekitavalt pakilised.

Olnud suvel siis lõpuks ometi sõitis korralik mitmekambriline septik hoovile ja paar päeva hiljem olid kogemustega mehed kohal. Täpselt mõõdetud kalle, loodimised, erinevas kohas erineva jämedusega kruusad-killustikud-liivad-teemad, erinevad torud erinevateks vajadusteks, lademetes filterkangast, et imbväljak kestaks ja ei seguneks omavahel erinevad killustiku fraktsioonid ja muu pinnas. Jne jne jne. Väga läbimõeldud tegevus. Ja töö kiire ja korralik.

Kui meestele kohvi ja küpsiseid tõin, võttis uus põlvkond vahetuse üle :D


Igatahes ... Ütleme nii, et sellest alates käi või lõbu pärast kempsus vett laskmas :D Olgu maapind vett täis või jäätunud või mida iganes - vesi lahkub ludinal. Ja duši all ei mulisegi samal ajal :D
Kergendustunne ja võidurõõm on tohutud!

Kommentaare ei ole: