neljapäev, juuni 14, 2007

Elu-olu

Njah...
Hiljuti üritati Harjumaal alkomüüki veelgi piirata, nüüd siis Tallinn sabas.
Mida arvata? Minu meelest ohtlik. Minu jaoks kindlasti ohtlik.
Mul ei ole tavaliselt suurt vajadust minna õhtusel ajal alko järele. Vahel kellelegi külla minnes vaja poest läbi keerata, enne kella 8-t õhtul aga ei pruugi ma veel küllaminekust teadlik olla või siis pole veel poodi jõudnud. Lisaks üritan ma poode enne kella 22-te õhtul vältida. Ei viitsi oma aega sabas seistes raisata, elus muudki tegemist.
-
Samuti on vahel hea kodus klaasike veini, pudel õlut või purk siidrit võtta. Niisama. Ju ma siis olen alkohoolik, kuna lasteaialapse kombel üritatakse minu mittemõtlevat aju reguleerida.
-
Kui mul tuleb õhtul kell 22 mõte, et jooks õhtusöögi kõrvale klaasikese veini, siis kui mul kodus veini ei ole, ei aja mind ükski vägi poodi seda tooma minema. Kui ta aga on mul kodus olemas, ma hea meelega avan pudel. Ja kui ta on juba avatud, siis tuleb ka järgnevatel õhtutel võtta, muidu liisub ära. Ja söödavat-joodavat ei lasta raisku minna, sedagi õpetati juba lasteaias.
-

Tagajärg? Kui ma alkot peale tööd poodi minnes (nagu juba mainitud, käin poes hilja ja usun et paljud ei jõuagi enne 20-t poodi) pean ette varuma, siis varungi igaks juhuks. Ikka hulgim. Et ei tekiks janust olukorda ja külla minnes saaks miskit kaasa haarata. Seega on varud kodus olemas ja kui on varud, siis ka tarbin ju. Ja siis saavad varud otsa. Ja siis lähen ostan ju uued. Ikka varuga.
Seega minu jaoks on see piirang joomarlust soodustav... Muidu tõenäoliselt ei tarbikski. Kuna muidu ostaks vahel ja pudelihaaval. Kunagi varem pole mul nii palju alkot kodus olnud kui nüüdsete kuivade seaduste aegu.
-
Selle poolt olen ma vägagi, et öösel alkot ei saa. Nii palju suudab ju ikka ette mõelda ja kui vajadus tekib eset ööd, siis see küll väga hea näitaja pole. Küll aga ei teadnud ma, et tsiviliseeritud kellaajal ja eriti küllamineku kellaajal ostmine mingi näitaja on... Njah. Praegugi vein käsil ja külmikus õllevarud. Masendav ju tegelikult.
-
Cal kirjutas oma blogis sellest hästi. Mina nii hästi ei oska. Siit saad lugeda, kui huvi on.
-
Häid uudiseid ka. Vahepeal oli tõeline hirm prantsuse keele eksam. No mitte pole olnud aega sellele pühenduda.
Paanika sai otsa, kuna eksam sai siiski õnnelikult sooritatud. Kuigi mitte sellise tulemusega kui ma oleksin soovinud või endalt eeldanud, kuid siiski sain tehtud ja mitte kõige hullemini:)
Järgmisel poolaastal üritan natukenegi rohkem pühenduda...

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ei võta sõna sel teemal, mis kell võiks alkoholi müük olla keelatud, sest ise nagunii eriti ei tarbi :)

Aga teisest teemast: keegi ei sunni sind jooma, kui sul kodus pudel on. Kasvata oma iseloomu ;) siiani on see sul muudes aspektides ju väga hästi välja tulnud. Ei taha, et sa alkohoolikuks saaksid ;)

Sipsik ütles ...

:DDDDD
Ma siiski veel arvan, et olukord pole väga hull. Alkohoolikulik eitamine? :DDD

Tegelikult tarbin siiski vähe. Seega muretsemiseks pole põhjust:)

Aga point selles, et keelu eesmärk peaks olema tarbimise vähendamine, mina tõin lihtsalt välja oma loogika, mille järgi on oht pigem tavakodanike puhul tarbimise suurenemisele. Nagu ka Kaupmeeste Liit oma avalduses märkis, hakkavad mõistusega tarbijad koduseid varusid enam täiendama ja paralleelselt ka tarbima, kraaklejad aga ostavad õhtuti lihtsalt baarist ja muudest avalikest kohtadest, kuhu ju piirang ei laiene. Samuti võivad nad juba varakult varuda ja ka joovad seega paar tundi varem.

Palju nad ikka kodus joovad? Kodus joovad reeglina viisakalt kodus istujad ning odekatarbijad, kellel rahalised piirangud. Jõmmid, kes probleeme tekitavad, sumisevad baarides ja kaanivad vastastikku julgustades seal oma nospleid täis.
Seega minu arvates pole see põhjendatud.

BigBlackCat ütles ...

Sinu jutt kõlab küll justkui paadunud alkosõltlase oma. No mismoodi kohe peab veini avama kui see kodus ikka juba olemas on? Ja mismoodi ei saa ikka üldse rahus elada kui kodus alkotagavara pole. Mind jätab küll jumala külmaks isiklikus plaanis, mis kell alkomüük lõpetatakse ja kui kodus pole ja poes ka pole, siis polegi vaja juua! Niukest nälga nüüd ka ometi pole.

Aga kui riiklikus plaanis vaadata, siis olen täielikult poolt alkomüügi piiramisele, see kella 8ni müük on isegi soft variant. Eestis on selleks liiga tõsine alkoprobleem. Kl 8 on ilmselt üks optimaalsemaid kellaaegu ka, kõik õhtul väikest võtmist plaanivad inimesed jõuavad ilusti poest läbi minna ja ei pea tööajast viinasabas seisma. Ei ole tõesti vaja, et iga kell peab alko käepärast võtta olema.

Sipsik ütles ...

Ei, ei pea muidugi pudelit avama ja saab küll rahus elada kui tagavara kodus pole. Teema polegi minu isikus ega minu vajadustes, teema selles, et pean sellist korraldust rumalaks ja inimesi halvustavaks. Sellega antakse mõista, et "kuna te käituda ei oska, paneme piirangud peale".

Usun, et meil kõigil on oma arvamus ja me kõik võime seda avaldada, sellega mitte aga kellelegi silte külge kleepides. Minu meelest tundub see väga üleoleva käitumisena, kui täiskasvanud inimesi piiratakse. Aga inimesed on erinevad ja nende arvamused on erinevad. Kirju maailm, mis muud.