kolmapäev, november 04, 2015

Kolmas...

Vahel ajab see teema mind täiesti hulluks. Isegi niiväga, et vastan teravalt.
Enamasti küll olen tossike ja kuulan, kõrvad lidus, targutamised ära ja ei lasku diskussiooni. Et see jutt aina pikemaks ei veniks ja et ma ka teravaks minema ei peaks.
Teemaks siis kolmas.


Ma ei saa aru, miks on minu laste arv teiste inimeste asi?
Kui tuleb jutuks, et kaks väikest poissi majas, leiab mingi hulk inimesi alati vajaliku mingit plaanimajandust arendada. A la kaks poissi olemas, nüüd tuleb tüdruk ka teha.

Tuleb teha? Aga mis on häda kahel poisil? Ma pole veel kuulnud, et kui on kaks erinevast soost last, siis keegi peaks vajalikuks kedrata kolmandast lapsest. Norm on ju täidetud, komplekt koos. Kui aga on kaks ühest soost last, tuleb nui neljaks punnitada kuni teine sugu kah esindatud saab? Mis häda neil ühesoolistel on? Miks on vaja komplekti? Ja kuidas sugu tellimise peale teha saab?

Lisaks tunnen ma seeläbi otsest rünnakut mu noorema lapse suhtes. Esimene poiss, ahahh. Tubli. Teine ka poiss? No pole hullu, küll kolmas tuleb tüdruk.
Mida kuradit? Kas mu noorem laps ei ole seetõttu kõlbulik, et ta on samas soost kui esimene? Et dubleerib ja noh, küll selle vea annab ära parandada. Et las ta siis olla poiss, kuid eks need patsid peavad ka ikka tulema.
No minu meelest on nad võrratud tegelased ja lahedad isiksusest juuksekarvadest varbaotsteni ja kuidas kurat tuleb keegi vihjama justkui miski oleks seeläbi poolik, et neil sarnased suguelundid on?

Kõige hullem on see, et seda juttu ei aja mitte ainult need, kellelt seda oodata võiks (ja seeläbi ka andestada) vaid seda räägivad ka täiesti minu arvates mõistlikud inimesed. Ja nad ise ei saa arugi, kui kohatu see on. Head näod peas ja niivõrd loll jutt suus...

Ma ei viitsi ega taha igaühele selgitama hakata, et see esimenegi tuli peale 12-aastast ootamist. Ja see, et teine kohe järgi näkkas, on imede ime ja võrratu õnnestumine. Ahh, mis õnnestumine, vale sugu ju! Rrrrghh, minge peppu!

Minu lapsED. See on lihtsalt midagi uskumatut! Ma küll kordagi ei arvanud, et äkki seda esimest ei tulegi, olin kindel, et küll ta kunagi tuleb. Ja see teine... no puhas boonus ju :D Kusjuures, just paar nädalat tagasi tunnistas mu oma ema, et tema oli juba alla andnud. Lootmises. Tema juba uskus, et seda esimest ei tulegi. See näitab veel ilmekamalt, kui kaua igatsetud ja oodatud need tegelased on olnud.

Mul ei olnud küll elukeerulised rasedused, kuid ka mitte lihtsate killast. Esimese puhul oli ju emakas 2cm avatud miski paar kuud enne sünnitust ja selle protsessiga kaasnesid ka valud sama pika aja vältel, teise puhul oli avatus 4cm juba kuu enne sünnitust. Valud ja avanemised algasid samuti paar kuud enne. Et ei olnud tore aeg, ei olnud. Olin pidevalt sünnitusvaludes. Tean seda, kuna sünnitamas olles olid need valud samad. Ainult et sagedamini.

Sünnitamine ei olnud ka lihtne. Mõlemad olid suurte peadega, tulid risti ja jäid õlgadest kinni. Ei, see ei olnud tore.

Pärast õmblustest paranemine, veritsevad nibud ja ahned söödikud. Unetus... unetus.... unetus.... Või õigemini - und oleks jagunud küllaga, kuid selleks ei ole lihtsalt võimalust olnud. Siiamaani ei ole mul (reisiväliselt nüüdseks) olnud ainsatki täispikkuses ööd. Et lähen magama ja ärkan hommikul. Ei, iga jumala öö tõusen korduvalt ja käin ühe või teise juures. Nemad magavad, kuid kui ma ei reageeriks nende käginale, siis varsti ärkaks üks ja siis teine. Ja püüa siis edasi magada, eksole...

Ma tahan hakata normaalselt magama. Selleks aga peavad lapsed suuremaks saama. Ja milleks siis ühte juurde produtseerida? Kogukonna hüvanguks? Normi täitmiseks?

Mina arvan, et minu piir on kaks last. Ma olen nede üle ütlemata õnnelik ja tahan nautida nendega koosolemist, mitte taaskord öösiti hulluda ja päeviti valutada.

Ja siis see kõige karmim teema....
Ma kardan. Lihtlabaselt kardan, kuna me Vanamehega ei ole enam 20-sed ja mida vanemana laps saadakse, seda suuremad on hirmud ja võimalikud riskid ja kõik see... Ja ma olen lihtsalt pisarateni tänulik, et meie poisid on mõlemad nii tublid ja asjalikud ja oma arengus igati "graafikus" ning teadaolevalt igati komplektsed. Igas mõttes. Ja ma lihtlabaselt kardan õnnega mängida... Karm, ma tean, kuid see on mul väga, väga, väga suur hirm. Ja ma ei taha selle hirmuga tegeleda, kui kedagi väikest ja kallist oma sees kasvatan.
Seega jah.

Seda kõike kasvõi üldsõnaliselt ma enamasti seletada ei taha. Ja nii ma siis peangi kuidagi muudmoodi need targutajad ja teiste inimeste magamistoas suunanäitajad paika panema. Aga tahaks ju kogukonnas edasi elada, seega sageli läheb kõrv lonti, pilk põrandale ja algab kiire teemavahetuse meeleheitlik nuputamine.

Inimesed, olge delikaatsemad. Misiganes teiste inimeste teemasid torkides.
Jutu jätkuks sooja õhku välja ajades mõelge hetkeksi sellele, et iga teie "normist" erineva taga võib olla üks või mitu põhjust/teemat. Mõned kantud egoismist, mõned salajasest tragöödiast, kõik muu sinna vahele.
Mõistust ja delikaatsust!

12 kommentaari:

Anu ütles ...

mina ikka uskusin Sinusse :) ja mul on väga hea meel Su üle!
mul oli komplekt koos, aga ikkagi räägiti ja küsiti kolmanda kohta. kaks teemalähenemist, mis mulle meeldisid ja mind kolmanda kasuks mõtlema panid: et meil on nii toredad lapsed ja neid võiks veel olla; ning jutt ühest naisest, kes varastes 20-ndates kaks poega sai ja otsustas kolmandat enam mitte saada, nüüd 45-selt on aga elu tühi ja pojadki kodust välja lennanud. et pisarateni kahetseb, et rohkem lapsi pole. no ja siis viimane piisk, kui toonane pesamuna nii väga väikest õde tahtis, et lasteaias juba rääkis, et tal ongi väike õde :) samas ma tunnen nüüd, et kolm on täitsa kindlalt minu piir ja rohkem kedagi tulemas pole. ei ole selliseid mõtteidki. aga toona, kui kolmanda mõtted-kahtlused olid, siis tuli see teema ikka pidevalt mõtteisse ja kuskilt lugesin, et see pidigi nii olema, et "hingeke lendab su läheduses ja ootab maa peale saamist".
aga mis hirmudesse puutub, siis neid ei tohi endale ligi lasta. muidu võib hulluks minna.

herz ütles ...

Ma olen sinuga nõus! Mida asja on teistel inimeste kellegi elu dikteerida, et mitu (kui üldse) last peab kellelgi olema või millal nad peavad sündima!

Ma tundsin ka alati nii halvasti end, kui (eelkõige) pereliikmed jälle selle jutuga tulid, et lapsi on vaja hakata tegema.See on minu otsus ju ja igaühega lapsi teha on ka vastutustundetu.

Samas ma mingi koha pealt mõistan nende juttu ka, sest kui omal lapsed, siis nagu muud teemat maailmas ei eksisteerikski ega osata millestki rääkida. Siis tundubki, et oleks hea teema jutujätkuks eksole... Mõtlemata, millist torget see kõnealusele võib põhjustada. Teised ei tea, kui kaua on püütud last saada või kaaslase probleemid vmt.

Kallid-paid sulle!

Evelyn ütles ...

Minu kahe tüdrukuga küsitakse, et nüüd ikka poiss ka, jah? Eriti tihedalt peale L sündi ja just I käest.
Ja siis osad räägivad riigi kestvusest ja ikka peab 3 last olema. No rahvusriigid on üldse varsti hägune termin ja selle segunemise vastu ei suuda me ka siis võidelda kui kõik eestlased 3 last saama hakkaksid.
Andke andeks, aga mina ei saa lapsi teistele ega riigile, vaid iseendale. Kui kolmandat tahan, siis ainult sellepärast et see on ka minu soov.

Sipsik ütles ...

Kusjuures, kui keegi ütleks, et sul nii vahvad pojad, kas sa pole mõelnud neid juurde produtseerida, oleks see täitsa armas ja ma ei muutuks üldse plahvatusohtlikuks :D Aga see ütleja ei sunniks sugu määrama vaid lähtuks mu laste vahvusest :)

Sellega olen nõus, et palju lapsi on mitmest küljest hea mõte. Olgu siin mängus rahvus, kestmine või mis iganes.
Ma tõepoolest imetlen neid peresid, kus lapsi rohkem kui 1-2. Eriti peale seda, kui oma kaks kratti ilmale punnitasin ja nende kasvamise kõrval vatti näen ning vahel juukseid enesel peast katkuda tahaks. Imetlen, et nad saavad hakkama enam kui kahega (mis mulle tundub minu jõu piiriks olevat :D), samas neid hoides, harides, toites ja kattes. Selle viimasega tahan öelda, et mu imetlusest jäävad välja need, kes tegelikult justnagu mitmes mõttes saadud laste hooldamisel regulaarselt hätta jäävad ja sellest ei õpi vaid emapalga nimel jälle uue ilmakodaniku sünnitavad... (aga see on väga karm ja omaette teema).

Aga neid paljulapselisi peresid, kus lapsed on hoitud, armastatud, toidetud, kaetud ja haritud - vot neid ma kohe siiralt imetlen. Lihtsalt... ärge sundige seda mulle peale! Ma ei ole nii tugev, ma arvan. Kui elu mind selle valiku ette peaks seadma, oleks ka kolmas jne laps väga oodatud ja armastatud ning küll ma nad kaetud-haritudki saan, kuid jah... niisama kergelt ja eriti veel komplekti saamise nimel kolmandate isikute survel ma seda küll ette ei kavatse võtta...

Unknown ütles ...

Inimesed ei hiilga sageli just peenetundlikkusega (kas m6istegi veel enam kasutusel on?), ja imekena noort peret nähes ei m6tle keegi varjupoolele.
Magamatus on kurnav, m6nda aega tuleb selle reaalsusega ilmselt veel rinda pista, aga ärgu need komplektiinitsiaatorid teie elu ja olemist segama tulgu.
Mina olen hâdas nende targutajatega, kes ei suuda aru saada, et ma tarbin alkoholi minimaalselt ja ei suuuuuuuuuuuda oma suud pidada ...
Ma juba ammu ei kuula ja vaatan häirimatult naeratades otsa midagi täiesti suvalist vastates. Nad ei väärigi pingutamist :-)

Eve Piibeleht ütles ...

Taeva päralt, ära lase kellelgi endale oma elu ette kirjutada ja ära põe seda.
Minul pole ühtegi last, see on olnud minu enese valik ja 55 eluaasta jooksul pole ma seda kordagi kahetsenud. Aga ma ei arva, et minu valik sobib teistele.
Mäletan veel su valulisi postitusi vanadest aegadest, kui sul neid põnne veel polnud. Sa palusid ja sulle anti, ning pole kellegi teise asi, kui palju neid on ja millisest soost.

mama de montagne ütles ...

Issand kui nõus ma olen! NIIII nõus! ja ma ei jõua ära kiita neid inimesi, kes suudavadki naeratada ja vait olla ja oodata, et see teema (seekord) jälle üle saaks. Kui palju aastaid ja vaeva paljud inimesed näevad - ja täpselt, mis okas see hinges võib olla? Või mured, probleemid, enda või partneriga? Kõrvaltvaataja ei ole olnud ju sinu nahas ning peenetundelisust, või nagu ma ise kasutan viimasel ajal, filtrit, võiks palju tihemini kasutada! Aga see teema ei lõppe ju iial, olen mina aru saanud - mingid "normid", mida "eeldatakse" (ma ei tea, kas enam ühiskond, aga lähikond ikka): noh, millal sina siis peika leiad? (okei leidsid), noh, millal tanu alla saad? (okei, abiellusite) noh, millal "peenikest peret" (minu lemmikväljend) oodata on? (tuleb laps nr 1) millal siis "mängukaaslane" tuleb (teine lemmikväljend)? (okei, saate teise lapse - ja siinkohal stsenaarium varieerub, et kas saite samast soost või täitus komplekt - oletame, et saite samast soost) noh, kas proovite x/y? või (kui sündis komplekti puuduv osa) kas te "pesamuna" ei tahaks (juba)? (appi, pere taastub haigustest ja magamatusest, hea et pole lahutatud või üksteist ära tapetud) aga nüüd? (minge te ka pekki) aga NÜÜD? (kaua võib?) AGA NÜÜD? (vodka martini palun)... ja siis kui jõuame sinna ikka, et lapsed on pesast väljas ning veel hiljem, äkki oled kas lahutatud või lesk, uuritakse uuesti - kas PEIKA OLED LEIDNUD??? (võtaks veel ühe vodka martini reumatableti peale).

Sipsik ütles ...

No mine ära kuidas ma naersin praegu! Ja ma olen teki all, une-eelsel nutinäppimissessioonil :) Selle irvitamise järel tuleb und veel mõnda aega oodata :D

Aga no see eluringi kirjeldus... 12 tugrikut :D Ja no täpselt nii ta ongi... :D

Ps: Boonuspunktid selle eest, kuidas sa minu kujutlustes seda klaviatuuril klõbistasid: silmad põlemas, aeg-ajalt lausa rullimas ja näpud hirmsa kiiruga liikumas, kuna üks mõte ajab teist taga :D Jube äge :D

mama de montagne ütles ...

Ükskord, kui see mul endal teemaks tuleb, siis ma refereerin sinu posti ja illustreerin enda kommentaariga veelkord. Sest jah, nii on - ma oleks veel kirjutanud, aga siis pidin ka ise magama minema. Las jääb midagi veel paberile panemiseks tulevikku ka!

soodoma ja gomorra ütles ...

mina jälle mõtlen, et inimesed räägivad/ütlevad tihti selliseid asju suht mõtlematult, nagu jutujätkuks või nii. ega nad nagu vist tihtilugu palju mõtlegi.
aga sinu/teiesuguselt perelt kipuks ehk minagi pärima. mõnes peres ju kohe näed, et asjad toimivad ja kõik on nii kenasti ja siis mõtled, et jah, sellises peres võiks küll rohkem lapsi kasvada:)

ingel ütles ...

"Poisid sul ikka juba päris mehed juba. Te kolmanda peale olete mõelnud? Mõtle, kui äge, kui tuleks ikka plika ka. Kui õnnelikud te siis oleksite!
Ähh?! Ei, ei, ega ma niisama küsin ju."
Minu elu.

Sipsik ütles ...

Ohjahh, ega nad vist mõtle jah. Aga kahju jah, et see mittemõtlemine osutub sageli peenetundelisuse defitsiidiks (või nagu Paloma Paloma ütles - kas seda sõna enam eksisteeribki?).

Anu näide oli ses mõttes imeilus - tore pere ja äkki teeks veel neid toredaid juurde. Mina aga üldse nii tore pole... Vähemalt mulle on Anust jäänud mulje kui positiivsest ja tasakaalukast tegelasest. Mina seevastu plahvatan. Ja tõstan häält. Mitte küll kodust väljas, oma kirglikkuse jätan turvaliste koduseinte vahele. Ja sama kirglikult, kui ma oma poisse kanaemalikult armastan ja jumaldan, ma järgmisel hetkel plahvatan, kui üks teist hammustab või millegagi kolaka annab. Ja kui neid kaklejaid oleks veel kolm... Oehhhh!
Samas olen pisarateni liigutatud, kui näiteks enne tudu teineteisele kalli-musi-pai teevad... Ähh, kohe näha, et minu poisid :D

Aga Ingel, äkki on kusagil mingi käsiraamat selle kohta, et teisest soost laps toob selle õnne? Ja meie lihtsalt ei tea sest midagi?
Sinu kommentaari lugedes jääb hirm, et see pärimine ei kao niipea... Kui poisid päris mehed juba.... Mul muidugi see eelis, et siis ma olen juba nii vana, et saan uurijaile vastata: "Kahjuks ei saa enam, mul menopaus" :D