esmaspäev, juuli 30, 2007

Inimsuhete labürint

Mul vist on täna igav et sellisest asjast kirjutama kipun:) Ja ennast tundes kardan, et jutt tuleb pikk. On ju teatud inimesed kes naudivad enda "hääle" kõla. Paistab et olen üks neist;) A no ei suuda teisiti.

Inimestevahelised suhted on ühed veidrad asjad. Seekord mõtisklen paarisuhete teemal. Ja et ei arvataks et ma siin tõde kuulutada üritan, siis teadmiseks, et see on puhtalt minu isiklik arvamus, ma ei pretendeeri tõekuulutajaks.

Viimasel ajal olen kuidagi eriti kuulma-nägema-jne hakanud igasugu mõraseid suhteid. Tea kas ühiskond on käest läinud, minu silmadelt on kate langenud või olen jõudnud lihtsalt sellisesse ikka kus sinisilmsus enam aktuaalne pole ja kuulen seetõttu igasugu huvitavaid asju?

Kuidagi kipub olema nii, et paarisuhtes inimesed peavad teineteist üksteise omandiks. Ei, pigem nii, et „tema on minu omand aga minu vabadus ja tahe jäägu minule“.
Olen ka mina elukaaslast isiklikuks varaks pidanud. See teeb lõppkokkuvõttes alati haiget, kuna siis sa paratamatult eeldad teiselt midagi. Eeldamine on halb.

Mõistusega võttes usun, et inimesed on siiski indiviidid ja igasugune piiramine paneb justnimelt rakmetest vabaks püüdlema.
Pühendumine teisele peab olema vabatahtlik. Ja sundida teist pühenduma lõppeb varem või hiljem krahhiga. Tänaseks olen natuke juba elult jõudnud vastu pükse saada ja no midagi ei ole teha – peale mõttemaailma muutmist tunnen end ütlemata kergelt ning mul oleks justnagu tiivad...

Kaaslast ei saa omada. Kaaslast ei saa muuta. Sa kas lepid temaga sellisena nagu ta on või lähed oma teed. Nii lihtne see ongi.
Hiljuti sattusin pealt nägema endiste elukaaslaste sõnavahetust. Mul oli neist nii kahju. Inimesed, kes kunagi on teineteist väga armastanud, ei saa nüüd muudmoodi suhelda kui klähvides. Mind tegi sellise asja nägemine ütlemata letargiliseks ja nende üle kurvaks. Ja mul on pagana hea meel, et mina oma eksidega hästi läbi saan. Kui üks neist ära peaks keerama ja minu argipäeva segama hakkab, siis kõhklemata saadan selle eksemplari kurele, kuna mineviku ja tuleviku vajadusi ei saa segamini ajada. Ükskõik kui kallis see minevik ka on. Siiani paistab ekside koha pealt küll et olen oma elus teinud väga häid valikuid. Väga mõistusega, inimlikud ja kindlameelsed mehed on olnud. Olen väga õnnelik et nad on mul elus olemas. Ok, vahel küll viimasega sõdime, kuid seda seepärast, et oleme mõlemad oma väga erineval moel kirglikud ja emotsionaalsed ja meie hammasrattad lihtsalt hõõruvad vahel. Aga saame hakkama ja ta on endiselt mu elus ütlemata oluline. Samuti ka minu tark ja karismaatiline eksabikaasa.

Ema tegi huvitava tähelepaneku – mul pole olnud ühtegi poiss-sõpra, abikaasat või elukaaslast kes oleks vanemate hirm. Et kõik on olnud keskmisest intelligentsemad. Hea kuulda:) "Naiste lemmikud" mulle tõepoolest ei istu kuidagimoodi... Mina hindan aju... Pigem olgu kole kui kurat, kuid mõistus on esmatähtis.

Mitte kuidagi ei suuda mõista naisi kes on nõus end mehe nimel alandama. Nuiama, paluma, ähvardama. Mina ei suudaks seda. Viimase eksiga oli lahkuminek minu jaoks meeletult valus. Olin veendunud et tegu on mu elu armastusega ja siis järsku ilma korralike seletusteta sai see otsa. Pidin hulluks minema!!! Kuid ta nägi mu pisaraid täpselt üksainus kord – meie laialimineku päeval. Never ei suudaks ma ta ees enam ulguda. See oli tema valik ja no mida ma sinna teha saan? Ei saa ju valida teise inimese eest.
Samuti ei mõista ma seda, miks hakata hetke-kaasale ette laduma, kui eksi suhtumine haiget teeb. Milles uus kaasa süüdi on? Kui V-ga laiali läksime, siis veidi aja pärast meie suhtlemine jätkus, mis teha. Temal oli selleks ajaks uus elukaaslane. Eks ta kipub enamjaolt nii olema, et mees on kiiremini uuele avatud ja naine rohkem olnud suhtes kinni.

Oi kui haiget mulle tegi kui ma nägin et tegelikult on ta teisega, mis siis et mina usun lolli järjekindlusega et minu suhtes on tal tugevamad tunded. Ma lihtsalt keeldusin uskumast et ta eelistab teist. Uskusin et ta vaid karistab mind ja hiljem mõistab oma eksitust ja tuleb roosamanna.
Ei tulnud. Elu läks edasi, sain aru oma lootuste rumalusest ja sõbralikult tõmbasin kõigele kriipsu. Muidugi jääb ta mulle alatiseks meeletult oluliseks, kuid miks püüda tuult väljal? Andsin ka endale võimaluse silmad lahti ringi vaatama hakata ja läksin oma eluga edasi.

Öeldakse, et see kes tõeliselt armastab, laseb teisel minna kui too seda soovib. Tahad ju et sulle kallis inimene oleks õnnelik? Ja kui ta seda sinuga ei ole, siis miks teda meeleheitlikult enda küljes hoida? Sellest tõdemusest johtuvalt usun, et mina olen tundnud tõelist armastust. Sest ma olen lasknud minna ja mitte sealjuures taevast ja maad kokku neednud. Ju siis niipidi on parem. Hoolimata sellest kui valus see mulle endale oli. Ta teab kui valus see oli, oleme sellest rääkinud. Rahulikult. Tal on loomulikult kahju, kuna temagi ju hoolib. Endiselt Aga see ei muuda ju midagi...

Seetõttu ei saagi ma aru neist, kes nui neljaks üritavad uue kaasa elu ära rikkuda ja teatavad, et kui nemad ei saa ekskaasat, ei saa ka see teine. Ja siis otsivad võimalusi et haiget teha. Krt võtaks, ainus oinas on ju ekskaasa (juhul kui too pole päris aus olnud), kellele tuleks haiget teha, mitte tolle uus kaaslane. Oma tunnete ja pettumustega võiks igaüks ikka ise hakkama saada.

Samuti ei saa ma aru enese alandamisest. Kus püütakse kaaslast kinni hoida nutu ja halaga, et ilma ei saada hakkama või lausa tehakse enesetapp jne. Seda praktiseerivad nii mehed kui naised. Mul ka nooruses üks ähvardas endale otsa peale teha. No kui loll saab olla? Kas tõesti on mõni sigatsev (või lihtsalt lahkuda sooviv) kaaslane väärt seda et mina oma eluküünla kustutaksin? Kamoon! Mul on pere ja lähedased, kes on palju rohkem väärt kui mingi eks. Ja neile sellist valu teha? Milleks?
Mul pole aimugi mis sellest tüübist on saanud kuid usun siiralt et ta elus. Ja kui oli nii loll, siis kuidas saan mina selle eest vastutada? Oleksin pidanud temaga jääma ja õnnetu olema???

Kunagi keegi tark inimene ütles mulle, et armuke tuleb valida selline keda saab usaldada. Kes ei hakka ennast ellu toppima ja kes saab aru kust jookseb piir. Ja kui on lõpp, siis on lõpp.
Üldiselt ma taunin armukeste teemat. Siiski aga kui ei saa teisiti (sest ega kõrvaltvaataja ei saa alati näha mis toimub suhte sees ning miks asjad on läinud nii et otsitakse tuge/lohutust/midagi muud kellegi teise juurest - maailm on liiga kirju selleks et kõike üheselt võtta), siis peaks olema korraldatud nii, et vaid armukese omajal on süümekad ja halb jne. Las elab ise selle teadmisega. Pere ei tohi never sellest teada saada. Peret tuleb kaitsta iga hinnaga kõrvalise valu-/probleemitekitaja eest. Siit taaskord põhjus miks valida armuke keda saab usaldada. Sest olgem ausad - armukesest perele rääkimine on enda süüst puhtakspesemine. Oi-oi-kui-paha on olla jne, kuid rääkinult hakkab ikka kergem. Ja siis? Tegijal oli süümekad, kuid samas on mälestustes mõnu, teadasaajal pole mõnust halligi, on ainult valu. Seega pean mina ülestunnistusi mitte aususeks vaid isekuseks.

Njah, kuidagi söödab elu selliseid asju ette mis panevad silmi avama. Et paarisuhted ei olegi selline roosamanna nagu noorena sai usutud/unistatud. Kohutav kui paljud lähevad laiali... Samas on hea näha et on palju ka õnnelikke paare:) Loodan siiski et õnnetutel valu läheb mööda ja kunagi paistab taas päike. Mina tean et paistab:)

Isiklikult olen hakanud arvama, et suhteid ei maksa võtta liiga tõsiselt. Siis on oht väga haiget saada.
Tõsiselt saab neid võtta alles siis kui esimene armumine möödas ja näed kas teine pühendub sulle või mitte. Algusaegadel antud suured lubadused reeglina ei maksa midagi. Samuti ei loe sõnad, loevad teod. Juttu ajada oskab ju igaüks. Tegutsevad aga vaid need kes tõeliselt hoolivad. Selle tunnetad ära kui õige aeg käes. Ja nii ongi võimalik selekteerida.

Kardan inimsuhetes haiget saada ja seega on lihtsam meelestada end nii, et ei saaks haiget:) Sest suhtumist muuta saab vaid enesel, teisi muuta üritada ei maksa.
Pärast seda otsust on mul hakanud nii kohutavalt kerge:) Milleks põdeda? Elu läheb nii nagu peab, ei ole vaja üle planeerida ja ette kujutada:)

Veelkord - tegu minu isikliku arvamusega ja minu suhtumine paarisuhetesse. Ei arva et kõik peaksid minuga sama meelt olema.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

väga tore jutt.
ja õiged järeldused.
nutu ja hala koha pealt pean ütlema, et mina ei nimetanud seda enda alandamiseks vaid emotsioonide väljalaskmiseks :P
sest valus oli tõesti... aga samas ka hea õppetund. loen praegu Tamara Miljutina raamatut, kes ütleb, et tal on õnnelik elu olnud - pole kunagi armunud ilma vastuarmastuseta, keegi pole teda maha jätnud ja tema pole ise ka kedagi maha jätnud.
kas siis see ongi õnn...?

Sipsik ütles ...

Aitäh:)
Jep, selles on sul õigus, et vahel keevad emotsioonid üle pea ja pead need välja laskma. Lihtsalt hing tahab sees muidu katki minna. Mis mind aga kirjutama ajendas ja mida ma selgelt ei väljendanud, oli selline pikaajalisem hala. Kus teed on juba lahku läinud, teisel uus elu ja siis ikka veel nutetakse ja anutakse teist tagasi. Siis võiks juba küll uhkus mängu tulla. Mehed teatavasti kipuvad olema nõrgukesed ja siis võivad nad hakata andma katteta lubadusi, et mitte seda hala taluda.

Sellest raamatust - ma arvan et autor on siis üks väga õnnelik inimene. Samas teisipidi usun ma, et valu kogemine aitab edaspidi head rohkem väärtustada ehk... Mine võta nüüd kinni...

Anonüümne ütles ...

Ma olen ka nõus.
Kui suhe on läbi, siis suhe on läbi.
Kui suudetakse sõbraks edasi jääda, on väga tore. Aga kui ei suudeta, siis püüd peale lahingut nugadega vehkida on täiesti mõttetu ja haige. Ainus asi, mis sellega saavutatakse on see, et ise teiste ees lolliks jääd.
Oma eluga tuleb edasi minna ja kui seda ei suudeta, siis võiks meedikute juurest abi otsida - ja päris tõsiselt kohe, peamiselt enda vaimse tervise huvides.
Segi olles vaevalt, et õnnestub ekskaasaga inimese kombel suhelda ;)

Mariliis ütles ...

Raamatu autor siis tõesti peab väga õnnelik inimene olema. Ja kui ta ise tunnistab - ma olen väga õnnelik inimene - siis järelikult ta oskab seda ka hinnata. Mind morjendab kõige rohkem ebaõiglus. Et üks raamatu autor saab õnnelikult elada terve elu, aga teine inimene peab virtsa sees suplema. Ja selle virtsa sees tõesti ei jäägi muud üle, kui teha head nägu ja öelda, et aga vähemalt ma oskaks hinnata, kui mulle rõõm osaks saaks.

Alati teie paadunud pessimist Mariliis

(:

BigBlackCat ütles ...

Mina olen ka õnnelik inimene. Minu ainus elu armastus elab minuga koos. Ainult korra varem on mulle ka tundunud, et üks mees oli elu armastus (see oli nii noorusajal et siis polnud mul asjadest mingit ettekujutust), aga mõne aasta pärast sain ma aru, et see oli mu enda ettekujutatud roosa vaht. Meest ennast ei näinud ma tegelikult kuigi tihti. Head mõned korrad. Kerge on pidada elu armastuseks väljamõeldisi.

Kõik ülejäänud suhted on olnud virvendused ja nende lõppemisel emotsioonitud. Ma isegi ei mäleta, kas või millised emotsioonid mul kunagi nendega olnud on. Ma ei suhtle neist ühegagi, sest ei paku pinget. Mis läbi, see läbi. Juba nende elueal teadsin, et need pole need. Õige elu armastuse tunneb kohe ära. St siis, kui teda ikka personaalselt ka piisavalt tihti näha.

Fakt on ka see, et kaitsekilbiga suhtes olles õnnelik olla ei saa. Emotsioonid peavad tõelised olema.

Sipsik ütles ...

Arvan ka, et nooruses võib leida selle õige, kuid ei pruugi. Sageli kipub noorus olema katsetamiseks siiski. Vahel muidugi näkkab esimese korraga ja surmani.
Mina olen vist lausa 3 korda arvanud varem et õige leidnud olen:) Samuti arvan ka nüüd. Inimesega peab olema koos hea olla, ta peab sul silma särama panema. Kõhus liblikaid tunda võib ka mitmete aastate pärast:)
Selles mõttes on mul vedanud teisipidi, et kaks inimest kes siiski ei osutunud õigeteks, on mulle jäänud kalliteks sõpradeks. Mõlemal omad elud nüüd koos omade silmade säraga:) Ja seda on väga armas näha.
Ja selles on sul õigus, et emotsioonid peavad olema ehedad. Kui ikka armastad, siis näita seda välja, iga ihurakuga. Siis säravad silmad kauem:)
Elu õpetab...

Anonüümne ütles ...

Aga mina võin rääkida hoopis vastupidise loo, sellest mida elu minule õpetanud on. Elasin pikalt just selle põhimõtte järgi, et oma kaaslase vabadust ei tohi piirata mingil kombel, et kõik on ainult vabatahtlik, et "meie" on vähem tähtis kui tema ambitsioonid ja tahtmised, et õige on tingimusteta armastus. Tulemuseks oli see, et ma jäin peaaegu ilma oma kõige kallimast. Suures osas just sellepärast, et ma suutsin oma suure vabaduse andmise ja enda mitte peale surumisega jätta mulje, et ma tegelikult ei hooli, ei armasta.

Sipsik ütles ...

Siin ongi õhukese piiriga tegemist. Ja me keegi ei tea enne, et piir on ületatud, kui see käes on, kahjuks.
Erinevatel põhjustel ikka suhted katkevad, ju siis peab nii minema. Ei saa süüdistada ainult ennast ega ainult teist. Kunagi pole süü vaid ühepoolne. Miski ei sobi lihtsalt ja siis hakkavadki asjad juhtuma. Järelikult on pidanud nii minema. Mina näiteks olen oma eelnevate suhete üle tänaseks rõõmus. Mul on olnud au kalliks pidada väga toredaid inimesi ja nad kõik on minusse oma jälje jätnud ja mulle kogemuse andnud. Olen täna tänulik, kuigi omal ajal on olnud sigavalus.
Aga seda küll, et hoolimist tuleb näidata. Ei tähenda see muidugi teise ahistamist, kuid teine peab tundma et ta on kallis.
Nii arvan mina.

Anonüümne ütles ...

mis su meiliaadress on?

Anonüümne ütles ...

Tõsised teemad teil siin :) Minge parem õue, suvi on ju...