laupäev, märts 29, 2014

Noori õunapuid... Soovitusi oleks vaja


Oi kurja...
Mul nüüd vaja õunapuid valima ja istutama hakata, kuna tundub, et õunapuid siin hoovis pole. Mingeid luuviljalisi (vist kirsid või kreegid või murelid või isegi alõtšad) on päris hulk, kuid õunapuid ei paista olevat.

Aga kui juba elad maal ja oma hoov käepärast, siis on kuidagi elementaarne, et lapsed saavad kasvades oma käega puu alt või otsast õuna võtta, mitte ei sirgu teadmisega, et õunad kasvavad poes.

Aga... aga... aga...
Ma olen sordinimedes kohutavalt nõrk!
Ma tean, et ma tahan miskit varast õuna (suvi), miskit sügisest ja miskit taliõuna, mis natuke aega ka säiliks mul keldris.
Õunad peaksid olema võimalikult mahlased ja mitte sekundiga mädanema minema. Mõni võiks olla ka ilus lauale panna ehk lauaõun.
Kannatama peaksid nad suht niisket, kuid viljakat maad ja igasugu tõbesid mitte nii muuseas lennult haarama.

Kindlasti tahan ma Liivi kuldrenetti.
Üsna kindel olen, et Valget klaari ei taha (varane ja mahlane, kuid mädaneb pea kohe, kui maha potsatab). Pigem eelistan mahlaseid, kuid tugeva viljalihaga ubinaid. Jahuseid väga ei armasta.

Erinevad inimesed on erinevaid nimesid välja käinud, kuid igatseks veel veidi laiemat arvamust - kas on keskit, kes teab miskit soovitada?
Puid tahan kokku 3-4-(hädapärast)5, mitte enam. Pigem juba siis saab mõnele pookeoksi lisada, kuid päris pereõunapuid esiti ei taha - ruumi on küllaga ja las põhitegijad olla igaüks eraldi.

Idee poolest aprillis peaks nüüd ostma ja istutama hakkama...
Aga vot ei tea veel, keda valida :)

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuldrenett on lemmik :) Mul on aias lisaks veel Suislepp (lapsepõlve lemmik) ja martsipan (mehe lapsepõlve lemmik) ning veel miski taliõun...selle nime ei mäleta (Polli õunaaia aednik soovitas) - ja on tõepoolest hää õun, kestab kaua (viimased sõime jaanuarikuu algul).

Malignus ütles ...

Minu viimase aaste lemmar on Tiina - mahlane ja magus, aga mitte nagu martsipan, vaid selline hapukam. Meie aeda igatahes see puu tuleb. Ja ilmselt tuleb ka lambanina - selline tugevam ja hapukam ja seega ideaalne koogiõun. Aga söömiseks ka hea. :) Aga milliseid tingimusi talub - pole õrna aimugi. :) tegeleme veel sellega.

JÄÄRAPLIKA: ütles ...

Siinkohal võin ma pisut nõu anda :)

Kuldrenett raudselt!

Krügeri tuviõun on hea suvekas, ta on natuke välimuselt Valge klaari moodi aga rohkem happelisem ja maitselt parem ka.

Kui tahta martsipani õuna, siis lisaks klassikalisele Marstipanile võib veel soovitada Sõstra roosat. Nende puhul tuleb arvestada, et nad on ainult söögiks. Koogi jaoks liiga magusad ja muud neist ka midagi teha ei saa eriti.

Sügisdessert on samuti natuke martsipanimaitsega hiiglama hea õun.

Talveks talvenauding, säilib ka kaua. Vambola on samuti väga hea õun, mida niisama süüa ja millest kooki või kompotti teha.

Väga väga hea õun on Lobo, see on konkreetselt Lumivalgekese muinasjutu õun. Õunad lähevad väljast täiesti punaseks aga seest on lumivalged ja hea maitsega. Säilivad ka suhteliselt kaua.

Aga noh, õunte säilimine ei sõltu vaid sordist, vaid ka säilitamise tingimustest :)

Sipsik ütles ...

Oi kui ägedaid soovitusi tuleb :D:D:D
Neid lugedes tahaks kõiki :D Sest kirjelduste järgi on need ju täpselt mulle....
Kurask, elu läheb keerulisemaks, mitte lihtsamaks :)

Evelyn ütles ...

Talvenaudingu asemel valiks ma iga kell hoopis tellisaare, säilib hästi ja ei ole nii happeline kui talvenauding. Meie keldris läheb talvenauding miskipärast keskelt ruttu pruuniks...tellisaar aga mitte.
Ja suislepp pane ikka ka 😊

herz ütles ...

Kuldreneti kiidan iga kell heaks, vaieldamatu lemmik.

Varastest suvistest õuntest soovitan Kaja - see on valge klaari ja kuldreneti ristand - suur ja mahlane nagu klaar, aga tugev nagu kuldrenett. Tohutult hea õun!

Talvistest õuntest soovitan Cortlandi! Hea tugev mahlane õun, säilib jõuludeni ja rohkemgi (iseasi, kas alles siis veel on ja mitte ära söödud :D) Näeb välja nagu poeõun, aga tegelikult kasvab väga kenasti mul vanaisa hoovis. Mäletan, kuidas venna kunagi kooli klassikaaslastele seda sama õuna viis ja õpetajalt riielda sai, et niimoodi raha raiskab :)

Päriselt ka, võta need sordid!