pühapäev, august 10, 2008

Langevarjust rattani


Vajan iseavanevat langevarju väiksemale kassile (kes ei olegi enam nii väike).
Lendles teine nimelt taaskord kolmandalt korruselt maapinnale.

... Pesin täna aknaid. Kassid muidugi uudistasid sealsamas. Kõigil toimetustel hoiavad nad oma ninanöpsusid tihkelt ligi - äkki muidu jääb millestki huvitavast ilma...

Rõdul ronivad mõlemad mööda rauast rinnatist ja mul enam ei käi kõhust jõnksugi läbi. Iga päev nad seal ju müttavad ja mis siis ikka. Las naudivad, kuni sooja on.
Aknalaud on aga huvitavam koht.

Nii ma siis kiirustasin oma aknapesuga, kuna vihma hakkas kallama ja aina tummisemaks sadu muutus. Olen juba lõpetamas, kui vaatan, et Rööbik võtab hoogu ja lendab... Plaan oli tal hüpata kõrvalasuva rõdu servale, kuid vihm oli selle juba märjaks leotanud ja mida sa sealt veeloigust ikka krabad. Nii ta otse mu silma all maapinnani vingerdas.

Ohjah. Papud jalga ja padavai alla. Istus vihma eest varjus keldriakna serval ja lõugas nagu ratta peal. Tõsine paanika. Vihma ka kallas korralikult kaela.
Seekord tundis mind ilusasti juba eemalt ära ja paaniliselt kisades ootas, et ma ta sealt minema viiksin. Võtsin oma vettinud kiiskavvalge looma kaenlasse ja tulime tuppa tagasi.

Natukene olid küüned viga saanud - olid murdunud, narmendavad ja õrnalt verised. Huule pealt oleks kah nagu veidike katki olnud, kuid häda ei paista keskit olevat. Sööb, nurrub ja maadleb suurega endise rõõmuga. Isegi ei lonka.

Huvitav kas ta millalgi õpib ka, et eriti ei maksa mingeid sööste teha? Või peaksin talle langevarju muretsema?
Vitja istub südamerahus ükskõik millisel avatud aknal ja pole seda ohtugi, et rabelema hakkaks. Loodan jätkuvalt, et Rööbikul tegemist kasvuraskustega ja ta areneb...

... Õhtupoole ajasin ratta välja. Pole paar aastat enam sõitmas käinud, ise ka ei tea miks. Kuidagi kättevõtmise asi.
Varemalt sai kõikvõimalikel kohalikel rattamatkadel käidud ja igal aastal ka korralisel Soome rattamatkal. Enam pole neidki külastanud.

Samuti sai varemalt juba aprillis ratas välja aetud ja süstemaatiliselt treenitud, nii et metsa all võis veel lundki näha, kui oma tavapärast trenni Tallinn-Keila-Tallinn ringil tegin. Mille tulemusel ei tekitanud sõitmine kunagi mingit vaeva ja oli vaid puhas nauding.

Mõtlesin siis, et miks on mul hirmhea ja kunagi hingehinda maksnud ratas kodus, kui lasen tal vaid seista. Ega ta kvaliteetvein ole. Ja ajasingi ta lõpuks taas välja.

Kõik tuli meelde. See, miks ma rattasõitu ja oma ratast armastan ning mis tunne on tuhiseda maanteeservas, nii et kõrvus kostab vaid säuh-säuh-säuh-säuh, kui jalad rütmiliselt pedaale sõtkuvad.
Kujutasin ette, et vormi pole enam mingisugust, kuid siin tulebki mängu hea ratas. Mitte mingisugust vaeva ega pingutust ei nõudnud mu 2-tunnine trenn, kuigi ma ei sõida mitte kunagi aeglaselt. Vaid Tabasalu künkast ülestõus võttis südame hetkeks puperdama ja hoo maha, kuid see oli ka ainus kord.
Nii ma siis vuhisesin seal, kuni pissihäda hakkas kojuminekut nõudma:) Aga oleks vist lõputult sõita võinud, tunne oli küll selline.

Tavaline asi ongi see, et kui sadulamaitse suhu saad ja kuni tunnikese oled sõitnud, siis muutub sõit kuidagi motoorseks ja ei tunne ei jalgu, ei väsimust, ei taguotsa. Siis võiks vist lõpmatult edasi kütta.

Igatahes kavatsen ma nüüd taas rattaga sõbraks saada/jääda, liialt suur nauding lihtsalt loobumiseks. Kahjuks küll hakkab sügis peale tulema, kuid pole hullu - vaja uued pikad mähkmetega (nii kutsun ma rattapükse) püksid muretseda ja kannatab küll. Lühikestega vist kaua enam treenida ei saa.

10 kommentaari:

Tanza ütles ...

Ma pakun, et sa loobu aknapesust või osta teenus sisse nende poolt, kes seda tõstukiga vms väljastpoolt teevad ;)

Sipsik ütles ...

Mkmm.
Ei saa ju lasta kassil oma elu dikteerida - akent ka enam avada ei saa.
On lollike, siis õpib kuni eluke selge:)
Sellepärast nüüd tõstukeid tellima, kui ise teed siuh-säuh 10 minutiga kõik aknad puhtaks...

miisu ütles ...

Pane kass teise tuppa/vannituppa seniks kinni. Nii on ikka jube ohtlik.

Sipsik ütles ...

Aga siis ei tohiks ma neid ju rõdule samamoodi lasta. Ega seal ju põrandal püsita, ikka turnitakse ringi. Ja keelamisest ju kass ei hooli, teatavasti.
Samas ei suuda ma kuidagi vaadata kui nad suvel palavaga rõdule ihkavad ja siis vaid lasta neil praokil akna vahelt õhku nuusutada.

Suur sadas väikesena (aastaid tagasi) korra alla, peale mida on äärmiselt korralik. Väike sadas korra rõdult alla, peale mida rõdul pole probleeme olnud.
Muidu pole kummagagi ka aknalaual probleeme, kui see eilne hüpe nüüd välja arvata. Kui poleks märg olnud, oleks ta muidugi vabalt rõduni välja hüpanud (see nii lähedal), kuid ise loodan, et ehk nüüd samuti sai haisu ninna nagu rõdu puhul...

Ja kummagagi pole miskit ka juhtunud - eelmine kord väike hoidis üht käpakest, kuid arst (kelle juurde paanikas kimasin) leidis, et pole viga miskit. Seekord vaid rõdu krabamisest küüned katki, muidu igati ok ja rõõmsameelne edasi.
Akna all muru, kuhu siis maandutakse.

Lihtsalt endal on tunne, et ei tahaks loomi ahistada ja maja pole praegu võimalik muretseda. Seega pean rõdu neile oluliseks, kus siis kogu see aeg veedetakse, mil ma kodus ja ärkvel. Eks loomad, nagu ka lapsed, peavad ise oma õppetunnid saama. Ei poolda vati sees hoidmist. Kuigi süda ikka natuke valutab... Et äkki see lollike ei ole õppimisvõimeline...

Sipsik ütles ...

Selles mõttes veedetakse, et vaba käimine neil sel ajal rõdule ja tuppa kui keegi kodus. Siis ise teavad kus ringi saalivad ja ikka pilk saab peal muidugi hoitud.

miisu ütles ...

Kas sinna rõduäärele midagi äkki peale panna, et nad sinna hüpata ei saaks? Muidu jah, saan aru, endal ka süda valutab õue lastes, kuigi meil suht ohutu, aga toas kinni hoida ka ei taha.

Sipsik ütles ...

Just, tahaks loomale vabadust anda, niipalju kui korteris elamine seda võimaldab...
Aga tundub et ei anna panna sinna miskit sellist, mille otsas nad omakorda turnima ei hakkaks:) Kass on kass, isegi kui mul süda nende pärast jõnksatama peab:)

JÄÄRAPLIKA: ütles ...

Läksid puhkusele vä?

Sipsik ütles ...

Jep, vahepeal sai suts puhatud.
Peagi tagasi "lainel":)

liis ütles ...

Ma muidugi ei tea, missugune Sinu rõdu on, aga mu vanematekodus said rõduservale sissepoole nii umbes 50cm laiad läbipaistvad pleksiklaasid kinnitatud. Esiteks seetõttu, et rõduserva pleki pealt tahtis vihm kogu aeg rõdule pritsida ja teiseks just seetõttu, et kiisu hüppamiste pärast hirm - meil on rõdu all kivine kõnnitee:| ega ta vist jah väga ilus pole, aga lillepotid varjavad väljast vähemalt suvisel ajal päris hästi ära;))