teisipäev, märts 01, 2011

Kobisen

Võin nüüd kõlada küll ülbe ja ennasttäis põlise saareelanikuna, kuid siiski...
Nimelt tahaks rääkida jääteel käitumisest.

Esimene ja kommenteerimist mittevajav punkt on otse loomulikult need ajukääbikud, kes sõita ei mõista ja jääteed totaalselt ruunavad. Nii, et peale nende lõpetatud eksperimente jääl muutub saareelanike jaoks ausa nimetusega vabakäigu tee sõidetamatuks ehk suletakse parandustöödeks. Selliste molkustega tahaks kohe isiklikult ninapidi kokku sattuda ja oma taas tugevaks muutunud kulliküüned nende näonahale tantsisklema lasta.

Täna tahan kaevelda hoopis "ekstremistide" teemal. Need on need tüübid, kes tulevad kas sõprade või perega enda ekstreemivajadust välja elama ehk siis jäärada sõitma. Ei, jääteed siiski. Jäärajast on asi kaugel.
Ühesõnaga. Või siis mitmega:
Tüübid sõidavad jääle, lubatud ja valgusfooriga reguleeritud pikivahe järel siis meie. Jääteel liikumiseks on omad kiirusepiirangud ehk siis kas väga aeglane või piisavalt kiire. Selline igumisvahemik on keelatud. Üks asi on vale vibra, teine asi muidugi taganttulijatel pikivahe hoidmise kohustus. Ja nii siis satubki sinu ette keegi, kes peret või sõpru kaunil pühapäeval niisama lõbustama on tulnud ja venib nagu tatt sul ees. Küünte ja hammastega ilmselgelt roolist hoides.
Ei suuda ma kuidagi aru saada, milles probleem. Kardad teelt välja sõita? Eeee.... kuhu? Ümberringi kilomeetrite viisi lage jää, pole maju ega puid ega lumevalle.... Kuhu sul välja sõita on? Või kardad, et kui lükatud rajast kogemata kõrvale kaldud, siis kukud vette? Et jäätee on nagu sild üle mere?
Peaksin olema väga palju tolerantsem, kuid selline asi ajab harja tegelikult turri küll. Jäätee on tavaline maantee, kus ei saa vaid möödasõite sooritada ja peab hoidma kindlapeale 250-meetrist pikivahet. Ja kui siis tegelikult tavalisel maanteel venib keegi arusaamatu kiirusega, on see parajalt häiriv. Veel häirivam on aga see, kui tati sabas venides ja pikivahet hoides järgmine ajukääbik sulle järjekindlalt p**** ronib. Tahad äkki mööda ka sõita või?

See virin siin ei ole ühekordne. Mõlemad Saareskäigud on kujunenud selle tähe all, kus Saarde minna saab normaalselt ja nautida lagedal väljal absoluutselt mittepidavat teed ja normaalset kiirust, tagasi sõites aga keegi kohmitseb jalus. Või ronib p****. Igatahes, kodanikud - jääteel tuleb sõita arvestades teisi sõitjaid (kaasa arvatud seda, et nad ei saa mööduda, kui ka tahaksid), arvestades liikluseeskirju ning arvestades jää heaolu. Et jäätee kestaks maksimaalselt kaua. Lihtne ja loogiline. Kui säärane "ekstreem" käib ülejõu, mine luigekujulisele karussellile.

Vot tak.
Aga ma olen hoopis tõbine:S Miskine külmetus hakkas mind täna laastama ja just nüüd, kui homme olen pealinna lähistel tööpäevapikkusel strateegiakoosolekul. Peppu küll, ma ütlen! Kuigi jah, pea iga nädal sõidan kas pealinna või mõne muu enamasustatud punkti vahet, kuid enamasti on selleks energiat ja jaksu ja mõte muudkui eelhäälestub enne ja analüüsib pärast, siis nüüd...
Virin.
Tegelikult võib see olla ka pingelangus. Nimelt käis mul audiitor ja nüüd on see hirm kuklast maas. Mõneks ajaks.
Tulemus oli kahjuks tänu pisiapsudele kehva - 95%. Mina ju teatavasti alla 100 % rahul ei ole. Ok, häda pärast 99, veel suurema hädaga 98, kuid 95... Ja nõme see, et antud pisiapsude valdkonnad ei olnud minu ampluaa, kuid lõppvastutus on siiski minu õlul. Kõikvõimalik dokumentatsioon/aruandlus/analüüs olid seevastu 100% igas vallas, kuid see teatavasti minusuguse teatavat liiki pedandi tugevaim külg enivei.

Aga vähemasti tehakse mulle parasjagu hoolitsevalt järjekordset brändi ja meega teed, nii et ehk olen homseks teravamat sorti pliiats siiski:) Vaja endale soodsaid tehinguid välja rääkida kulisside taga;)

5 kommentaari:

ingel ütles ...

Jääte teemal sai pikemalt kõneletud ka Hiiumaalt saabunud sõbranna perega. Nende teele sattuski üks vahva sell, kes arvas, et jääteel tehakse samuti toredaid möödasõite. Ei oskagi kohe kommenteerida...

Sinule kiiret paranemist ja teadmiseks, et 95% on ju 95%!!!:)))

soodoma ja gomorra ütles ...

Printsess herneteral:)

Kuvaleidja ütles ...

Ilmselgelt ei ole Sipsik rahul ka 100%-ga... sest teistelgi on võimalus saavutada sama tulemus :P
Aga jäätee värk on karm jah. Vanasti oli see hiidlaste jaoks tõepoolest nagu "elutee", vältimaks mitmeid tunde vägisi laevas istumist, kui jää ei lasknud laeval liikuda, kui vaid mõni nädal aastas oli võimalus, et lihtsalt soovi tekkimisel on võimalik paari tunniga pealinna jõuda, nagu see ülejäänud eestimaalastel olemas on aastaringselt... jne jne... Praegune korraldus ei ole kindlasti parim, aga tänulik nende teede eest olen ikkagi.

Evelyn ütles ...

Võta paracetamoli ja c-vitamiini. Esimeste külmetustõve ilmingute vastu aitab väga hästi. Nt efferalgani lahustuvad tabletid c-vitamiiniga. Minule on nad see talv igatahes väga abiks olnud, sest tõved ründavad nii tööl kui kodus, kuid ei saa endale haigeks jäämist lubada

Sipsik ütles ...

Täna juba parem, kusjuures:) Brändi ja meega tee aitas seekord ka koostöös paratsetamooliga. Õnneks. Ju sain kiirelt jaole, kuigi veel väga ei hõiskle. Eks keha väikene kurnatus ole pigem tingitud tänasest intensiivsest päevast ja rohkest sõitmisest ajuragistamise garneeringuks.

Hea lugeda, et saadakse mu kobinast jäätee teemal aru - fakt on ju see, et eks sealsed reeglid on eesmärgiga ja mitte kellegi kiusamiseks loodud. Ja neist tuleb kinni pidada.

Ning jah, ma tean muidugi, et 95 on väga hea % numbrilises väljenduses, kuid mul jah omad kiiksud:) Aga vähemasti on ruumi areneda, eksole. Muidu tulevikus oleks iga punkt alla 100 olnud ju tagasilangus...