esmaspäev, jaanuar 14, 2008

Peast Pariis


Pildil Les Catacombes de Paris, Montparnasse´i piirkonnas.

Ma olen peast Pariis. Senimaani olen vältinud selle linna külastamist, kuna eputrillalikult eelistan mitte-massturismi kohti. Selline fa-fa hoiak;)

Nüüd aga, kui otsustasime emaga seda linna külastada, hakkasin eeltööd tegema. Tahan, et meil oleks ülimõnus reis ning selleks, et mitte asjatult pea-laiali-otsas joosta, on vaja korralik eeltöö teha.

Olen aina ja aina tutvunud linna ajaloo ning tänapäevaga. Kulutanud koledaid summasid temaatilistele teostele. Internetis ennast poolenisti prantslaseks sirvinud:)

Ja nüüd ongi loll olukord. Meie 4 päeva on ilmselgelt liiga lühike aeg! Olen seal pakutavast juba ette nii vaimustuses, et seal kuluks kindlalt nädalaid! Seega tuleb valikuid teha. Ja arvestada päevad nii, et ilma rabelemiseta jõuaks palju soovitut. Igasugu ülituntud hooneid siiski vaatama ei kipu, pigem möödaminnes. Ok, torni otsas tuleb muidugi ära käia (sinna tahan tuledesäras), muus osas aga omad kindlad soovid:) Kava hakkab vaikselt juba kokku saama. Ja ülal pildil olevates katakombides tahan kindlalt ära käia. Sajandeid tagasi, kui Les Halles´i kalmistud linna laienemisele jalgu jäid, veeti poolkõdunenud laibad ja muidu kondid miljonite viisi Montparnasse alustesse vanadesse karjääridesse. 15 kuud veeti ööde kaupa. Nüüd siis kolpade ja kontidega vooderdatud katakombid seal.

Kõige keerulisem on hotell. Tahame võimalikult mugavasse kohta, nii et kohvritega ei pea mööda metroosid rallima, samas aga peab kõik kiviviske kaugusel olema, et mitte aega raisata. Eelistatud kant on Louvre kõrval ja sealt miskit ehk valimegi. Tuileries või Opéra. Küll aga ei tea kas valida neutraalne ketihotell, kus teada kvaliteet, kuid igav või siis ehtsalt prantsuspärane, kus kunagi ei tea kuidas on teenindus ja milline hommikusöök. Samas need vanaaegsed liftid ja keerdtrepid oleks jube autentsed, kuid hotellide kodulehekülgedel olevaid külastajate kommentaare lugedes on neis põhimure liiga õhukesed seinad ja sellest tulenev magamatus. Varsti tuleb ära otsustada, siis lootust heas kandis ok hinnaga miskit saada:) Teab keegi miskit soovitusi jagada?

Esimest korda tunnen et mu keelest ka miskit kasu. Lõpuks! Suvisel prantsuse reisil oli sageli kök-mök, kui kõnelda oli vaja (no lihtsalt tead et oskad, kuid välja ei tule - jube piinlik), kuid vähemalt lugemisoskus õnneks alles:) Prantslastel ju sageli "pole vajadust" koduleheküljel infot inglise keeles jagada. Inglise keeles vaid ametlikum osa. Kui sedagi. Seega enne reisi tuleb siiski natuke enda kallal tööd teha, et suheldes enam kök-mök ja inglise keel ei tuleks.

Oijahh, tahaks juba et oleks see päev, mil raudne lind mürinal oma tiivad sirutab ja meid eemale viib:)

7 kommentaari:

Tirtsikas ütles ...

Pariisis võiksid külastada Louvre'i või Luxemburgi aeda ja otsida üles näiteks August Rodini skulptuurid. Esimesena nimetatud kohas peaksid olema Rodini aegsete maalikunstnike töid üleval, nagu Monet', Manet', Renoiri ja teised :)
(Lugesin raamatut "Alasti tulin ma", kus oli nendest kõik kirjas ;))

Anonüümne ütles ...

Üks minu lemmikuid on St.Sulpice (ei, ma pole "DaVinci koodi" lugenud ega isegi filmi näinud), aga absoluutne ja vaieldamatu lemmik on Sacre Coeur. Seega näiteks minu puhul ei ole hotelli asukohas mingit küsimust - see peab Montmartre'i lähedal olema. Sulle soovitaks valida ikkagi autentne hotell, kus lift võib olla nii pisike, et sinna ei mahu midagi-kedagi peale sinu ja sinu kohvri. Viimanegi ainult eriliste ponnistustega :). Teab-mis luksust jah ei ole, küll aga on see eriline fluidum, mis teeb Pariisist Pariisi.

Anonüümne ütles ...

http://www.timhotel.com/hotels/us/montmartre.html

ära arva, et see hea hotell on. aga nad väitsid, et nad ei tohi plastikaknaid panna, kuna mingi muinsuskaitse ei luba ...

Sipsik ütles ...

Aitäh senise infi eest:) Loodan et tuleb veel:)

Aga jah, Louvre on kindlasti plaanis. Louvre'i läbivaatamiseks pidi kuluma palju nädalaid, seega peame korralikult mõtlema milliseid osakondi külastada. Lux.aed ka kindlasti kavas:)
Nii loodan et ikka jõuame kuhu plaanime...

Hmm, Sacre Coeur'i ma kaalusin, kuid arvasin et jätan kõrvale. Pole ju näinud, seega ei oska hinnata. Kui see aga sinul, Päikesejänku, vaieldamatu lemmik, siis peab seal miskit väga hingematvat olema:) Läheb uuesti kaalumisele-uurimisele. Olen ka muudest allikatest kuulnud et võrratu...

Viidatud hotelli vaatasin nüüd kah järele - täiesti tüüpiline:)

Kisub vist jah ikka pigem autentse hotelli poole... Kui niru hommikusöök, siis kohvikuid ikka leidub ja õhukeste seinte tarvis on olemas kõrvatropid.

Anonüümne ütles ...

No veetsin aastaid tagasi Pariisi tänavatel 1 nädala samuti emaga. Oi seeoli fantastiline reis. Nädal aega täielikku kondimootorit.

Soovitaks jah Sacre Coeuri kirikut ja selle juures väikeseid tänavaid kus võib leida mõnusad kompveki poekesi kui ka läheduses oli ka kurikuulus Moulan Rouge kabaree oma veskiga.

Minu vaieldamatu lemmik oli Versaille mille külastamiseks on vaja min. pool päeva. Louvre tasub alati külastada ja Mona Lisa pildi väiksuse üle imestada.

Omaette vaatamisväärsus oli moodsa kunsti muuseumi lähedal asuvad nö. punaste laternate tänavad, kus ema ei suutnud ära imestada ja suu ammuli teenusepakkujaid vaadata - lihtsalt kogematta sattusime sealt läbi kõndima.

Aga alati tasub võtta ja sõita hop on- hop off bussiga, kui vähe päevi külastuseks ja jala ei suudeta aja nappuse tõttu ette võtta.

Igastahest vaatamist on palju ja 4 päeva külastuseks tuleb suur tsensuur teha.

Anonüümne ütles ...

Sacre Coeur'i üeab kindlasti vaatama õhtul, siis kui pime. Päeval pole see pooltki seda, mis pimedas - siis on tõeliselt ilus.

hop-on- hop-off bussid on Euroopa linnades väga mõnus võimalus saada linnast suht hea ülevaade lühikese ajaga.

Sipsik ütles ...

Selge, Sacre Coeur siis nimekirjas:)