teisipäev, september 15, 2009

Keelevääratused

Keelevääratuste edetabel (allikas: delfi.ee)

4000 internetikasutajat valisid USA endise presidendi George W. Bushi, California kuberneri Arnold Schwarzeneggeri ja endise kaitseministri Donald Rumsfeldi ingliskeelsete ebardlausete edetabeli etteotsa.

Bushile tõi AFP teatel edu lause: «Meie vaenlased on uuenduslikud ja leidlikud nagu meiegi. Nad ei loobu kunagi mõtlemast uute viiside peale meie riiki ja rahvast kahjustada nagu meiegi.»

Schwarzenegger aga ütles 2003. aasta valimiskampaania ajal: «Arvan, et homoabielu peaks olema mehe ja naise vahel.»

Edetabelis järgnesid neile:
3. Rumsfeld 2002. aasta veebruaris: «Teated, mille kohaselt midagi pole juhtunud, pakuvad mulle alati huvi, kuna teatavasti on olemas teadaolevad teadaolemised ehk asjad, mida me teame, et me teame. Me teame ka, et on olemas teadaolevad teadmatused; s.t. me teame, et on asju, mida me ei tea. Kuid on ka teadmata teadmatused: need, mida me ei tea, et me ei tea.»

4. Motospordikommentaator Murray Walker: «Juhtiv auto on täiesti unikaalne, välja arvatud selle taga olev auto, mis on sellega identne.»

5. Jalgpallikommentaator John Motson: «Teile, kes te vaatate mustvalget pilti - Spurs mängib kollases.»

6. Briti peaminister Gordon Brown juulis parlamendiliikmetele eelarvest rääkides: «Kogukulutused jätkavad tõusmist ning 2013-2014 jõutakse nullprotsendise tõusuni.»

7. USA ekspresident Bill Clinton 1998. aastal Monica Lewinsky kohta tunnistusi andes: «See sõltub sõna «on» tähendusest. Kui «on» tähendab «on ja pole kunagi olnud», on see üks asi; kui see tähendab «pole ühtegi», oli tegemist täiesti ausa avaldusega.»

8. Prantsuse jalgpallur Eric Cantona 1995. aastal: «Kajakad järgnevad traalerile, kuna nad arvavad, et sealt visatakse merre sardiine.»

9. Bush 2001. aasta juulis: «Ma tean, mida ma usun. Ma sõnastan ka edaspidi seda, mida ma usun ja mida ma usun - ma usun, et see, mida ma usun, on õige.»

10. Londoni linnapea Boris Johnson 2003. aastal Briti telesaates «Have I Got News for You»: «Ma ei suudaks teiega vähem mitte nõustuda.»

1 kommentaar:

KR ütles ...

väga head leiud:)tegid päeva ilusaks, tänan!