pühapäev, märts 28, 2010

Sõltumisest

Täna hommikul kella 8 ajal (või oli see uue kella järgi siiski 9?) ärkasime kollektiivselt närvesööva piiksumise peale. UPS-seade. Selge, elekter lännu.
Helistasime Eesti Energiasse ja selgus, et 3 valda ja Kuressaare ilma elektrita. Kella 1-ks lubati taastada.
Mis siis ikka, kuna köögis on olemas ka täiesti kasutamiskõlblik puupliit, sai sinna alla tuli tehtud. Vähemalt kohvivett saab teha. Pudru keetmisega ei viitsinud seal mässama hakata ja kuna loogiliselt ju elektripliidil keeta ei saanud, asus vennanaine juustusaiu ette valmistama. Et parema puudumisel teeb siis mikrouunis saiad soojaks. Kui ettevalmistused tehtud, siis taipas...
Kohvi siiski saime ning puuahjus said ka saiad kuldkollased. Lisaks võib ju tavalisi võileibu kah hommikuks närida, eksole.

Maja hakkas ka vaikselt jahedaks muutuma. Oma keskküte küll meil, kuid sellegi mingite osade toimimiseks elekter vajalik...

Soe vesi tuleb meil boilerist. Pole elektrit, pole sooja vett. Kõlab loogiliselt. Meil aga pole siis üldse vett, kuna pumbad, mis vee maa seest majja toovad, töötavad ju elektriga.
Seega torudes olev vesi anumatesse kokku korjatud, sätitame kempsuskäimisi. Lumevallide vahel valgel ajal ilma lehtes puudeta ja jahedus taguotsa näpistamas ei hakka ju naljalt hange ka ronima, eksole. Vähemalt naisterahvad.
Niisiis teatab ema, et kel vaja minna, kasutagu alumise korruse wc-d. Seal ventilaator, et ebamugav küll, kui ei saa vett peale lasta, kuid vähemasti ei lähe haisema. Ventilaator??? Eee..... millega see töötab? Elektriga... ookei.
Ehk siis suurt miski elamises ei tööta ning kraanist vett ka ei tule. Veeta ja elektrita.
Kella 12 ajal helistan uuesti Eesti Energiasse, kus selgub, et Kuressaares on elekter tagasi ja valdadele lubatase kella 5-ks õhtul.... Eiiiiii!!!!!!!!!! Muu pole oluline, ainus mure on kemps... Keegi ei julge minna, käiakse jalad ristis... Viimase hetkeni vaja kannatada...

Otsustame, et sõidame linna ja toome generaatori. Pole ju õrna aimugi, kas ehk jälle kellaaega edasi ei lükata. Parem siis valges see majapidamisele taha ühendada.

Jõuame linna ja hakkame genekat punnitades autole upitama, kui kodust tuleb kõne - "Just praegu tuli elekter suure pauguga tagasi!". No kama kaks, kui juba poole peal, siis tassime selle koju - mine tea millal nali korduma peaks.
Et siis jah - kummaline, kuidas inimene sõltub. Antud juhul siis elektrist. Nii kui seda ei ole, ei saa järsku enamikke harjumuspäraseid tegevusi tehtud...

Teine pull vennaga.
Jõudis oma India-retkel tagasi Eestisse. Oli teada, et enne 18 maandub ja kuna siis läheks Kuressaare lennule jõudmine napiks, oli pileti ostnud esmaspäevasele varahommikusele lennule.

Maandub, saab pika ootamise peale oma kohvri kätte ja läheb Estonian Airi veenma end pardale lubama. Veenab ja veenab ja ära veenab! 10min enne väljumisaega saab pileti ringi vahetatud tänaseks ning suur kohvergi võetakse peale. Jehuu! Pole vaja aega raisata linnakodus ööbimisele.

Tagasi ootesaalis ja valmis jube kiiresti järgmisele lennukile jooksma, kõlab kõll, mis teatab, et seoses halva ilmaga lennuk ei välju. Appikene noh! Sama jama mis meil nädal tagasi...
Aga egas midagi, kuna igatsus pere järele on nii suur, siis võtab vastu pakkumise tulla EA poolt pautava bussiga. Vähemasti jõuab tänase päeva sees siia:)

5 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Maaelu rõõmud :). Meil selleks puhuks, kui vool ära minema peaks, igaks juhuks kogu aeg veevaru 10l pudelites...

soodoma ja gomorra ütles ...

Enne isegi, kui lugema hakkan, ütlen kohe ära, et mulle meeldis:)

Kõigil blogidel on oma ala. Sinus on sitkusts ja vastupidavaust, sulle sobib maraton:)

Babajagaa ütles ...

Viimasele kommenteerijale, tuulik on nunnu idee aga sellega peab arvestama, et a) sellel on omad ülalpidamiskulud, tasuta sellega elektrit ei saa!! ja b) tuulik toodab sul elektrit ainult tuulega, peab olema ka alternatiivelektritootmisvahend mis toodab elektrit siis kui tuulik seda ei tee.
Aga jah inimesed harjuvad mugavustega ülikiirelt, nimelt ühel küsitlusel küsiti "Mida teeksid kui elekter kodunt kaob" Enamus vastas et "Vaataksin küünlavalgel telekat" Irw:)

Kapten Trumm ütles ...

Olen ennegi mõelnude, et päris hirmus kui palju tänapäeval nn. arenenud ühiskond elektrienergiast sõltub. Põhimõtteliselt puudutab elektri olemasolu või selle puudumine kõiki eluvaldkondi.
KÕIKI...
Teine mõte,mis eelneva kirjutisega seostus on see kui mugavaks ja lihtsaks elu on läinud. Samas on sellisel lihtsal ja mugaval elul kalduvus inimesed lammasteks muuta....
Lihtsalt tähelepanekud omastkäest :P

Liis ütles ...

Vanasti see elektritsaabtasuta-spämmirobot terroriseeris ainult energeetika-alaste veebiartiklite kommentaariume, aga nüüd on pea kõigi blogide, mida loen, viimaste postituste kommentaaridesse jõudnud. :S