kolmapäev, september 20, 2006

Idiotism

Ma vist olen puhta sooda, kuid ma ei saa aru miks on tarvis nüüd taas hakata maju tagastama...
Tunnen inimest, kes elab kunagi Saksamaale pagenule kuulunud majas. Nii, läks asi erastamisele ja tagastamisele jne. Tagastati neile välismaalastele kellele tagastati, teised said kas erastada või jäi veel ripakile. Arusaadav.

Millest ma aga aru ei saa, on see järjekordne tagastamislaine. Tema ka erastas oma korteri ilusti seaduslikult, kena suur korter Nõmme mändide all. Oli väga jamas seisukorras. Soetamismaksumuseks kujunes tol ammusel ajal 7000eek.

Elu arenes edasi ja naine elas oma ema ja pojaga seal majas nagu ikka oma kodus elatakse. Elu oli peost suhu. Käis veel ülikoolis, omandas kõrghariduse, sai parema palga peale ja võttis laenud peale, et ehitab korteri ilusaks. Nüüdseks siis laenud suuremas osas makstud ja eluase kujundatud dekaadi jooksul selliseks nagu soovitud.

Nüüd aga võtab Riigikogu vastu seaduse, et neile samadele välismaalastele, kes tollal, kui teistele maju tagastati ei saanud mitte maja vaid said selle eest õiglast kompensatsiooni, tuleb nüüd lisaks saadud kompensatsioonile siiski ka majad tagastada... Ehk siis kes kaua ootab, saab topeltportsu... See muidugi üldse ei loe, et needsamad senised elanikud on elanud kogu see aeg teadmises, et tegu on erastatud elamispinnaga, mis on täielikult nende oma... Nagu me kõik loogiliselt võttes arvaksime, eksju. Nüüd aga tehakse sulle teatavaks, et tore oli et elamu turuväärtuse oled nii kõrgeks ajanud, me nüüd tuleme ja võtame selle sult ära, et see ühele hingevaakuvale sakslasele anda. Ja kompensatsiooniks anname sulle 2-miljonilise korteri eest 7000 eeku. Jah, just nii. 7000 eeku. Kompenseeritakse nimelt soetamismaksumus, mitte turuväärtus...

Sellisel kujul on see vastu võetud Riigikogus, küll aga pole veel meie hingevaakuv president seda kinnitanud. Ja kindlasti ei kinnita ka enne valimisi - halb reklaam ju. Aga kinnitab selle usutavasti tulevane president kindlasti. Sest paistab, et teema on kellelegi kasulik.

Minu soovitus on, et tuleb needsamad inimesed, kelle õigusi nii räigelt rikutakse, kokku koguda ja hakata pead tõstma. Edasi Euroopa inimõiguste kohtusse. Sest kui oma riik, kelle esmane ülesanne peaks olema OMA kodanike huvide kaitsmine, hakkab eelistama siit ammu pagenuid ja omad inimesed jätab peavarjuta, siis tuleb sellise riigi vastu midagi ette võtta. Vastasel juhul on Eestis juures 732 (just niipaljusid see puudutab) potentsiaalset maniakaalset mõrvarit (meenutagem nüüd Haabersti LOV tapmisjuhtumit).

Teine lahendus oleks see, kui nt kolm sõltumatut kinnisvara hindajat teevad objektidele hindamised, mille põhjal arvutataks keskmine hind ja eluaseme kompensatsiooniks kujuneks summa õiglase turuväärtuse hinnaga. Sest see soetamismaksumus on ju tõsine naljanumber. Selle eest ei saa peldikutki, mäe otsas asuv maksab ju lausa miljoni....

Huvitav on veel see, et teised postsotsialistlikud riigid on sõlminud juba ammuilma kokkulepped (Saksamaaga nt), et midagi sellist enam ei hakka toimuma, meie riik aga pakub ise kandikul mingitele võõrastele kullapadasid... Kus on siis oma kodanike kaitse? Inimõigused? Konkreetselt on ju varem öeldud, et "jah, see on sinu korter, sa valdad seda täielikult". Kuidas seda nüüd äkki muuta saab? Milles siis üldse saab kindel olla? Mis iganes võidakse ju mulle suvalisel hetkel suvalise asja kohta öelda, et nüüd on nii ja anna see mulle. Nagu lasteaias, kus tugevam tuleb ja võtab sulle kuuluva sult ära.

Ainus arvamus on, et see on kellegi kindlates huvides praegu...

Väike lootus on, et juba erastanuid see ehk siiski ei puuduta, ehk on ka neid, kellel erastamata veel. Vastasel juhul tuleks ju esiteks need eluasemed taasriigistada, enne neid ju tagastada nn "õigusjärgsetele omanikele" ei saa.
Jama see, et keegi ei oska vastuseid anda. On suheldud ametiasutustega, kes sellega otseselt kokku puutuvad ja küsitud nõu juristidelt - mitte keegi ei oska anda selget vastust. Ei või Jah. Segadus kõigil. Eks ta seepärast ongi segadus, et see ületab kaine loogika piirid.

********************************************************************

Jee!!! Meie praegune president pole küll suurem asi, kuid mõned õiged otsused ta siiski oma nõuandjate abiga suudab teha. Ja lükkas tagasi!!! Ok, enne presidendivalimisi kaval lüke, kuid siiski vajalikul ajal:)
Eks seda üritatakse nüüd veel läbi suruda mingi aeg, kuid selleks ajaks jõuab selgust saada ehk keda isikluliselt see puudutab ja need isikud jõuavad siis pead tõsta. Räägin muidugi vaid neist kes juba erastanud on ja kellel kodusid sel juhul taasriigistama hakataks.

Seega - elab edasi!

Kommentaare ei ole: