laupäev, september 23, 2006

Jippiii!!!

Oehh, lõpuks ometi sai see nali läbi.... Ja uueks presindendiks on meil siis 09.oktoobrist Toomas Hendrik Ilves:-):)-:-)
Nagu naelutatult istusin teleka ees ja lugesin hääli kaasa... Napp, kuid tulemuslik oli lõppresultaat:)

Nüüd ei hirmuta mind enam väljavaade Ninasarviku peaministriks saamisest peale märtsivalimisi. Selleks oleks vaja neil tugevat koalitsiooni ja mingit sahker-mahkerit lisaks. Kuigi jah, selles on ta ju spets...

Kuidas üldse sai keegi reaalselt arvata, et Rüütel on teiseks ametiajaks kõlbulik? Jätke ometi vanamees rahule - las ta naudib pensionipõlve, kantseldab lapselapsi ja sureb rahus. Kõva pensioni ja riiklikud matused saab ta nagunii - selleks pole vaja veelkord president olla.
Juba esimesel ametiajal tegeles ta põhiliselt arusaamatute sõnavõttudega esinemisega ning huvitavate faktide laotamisega, mida siis hr Raun silumas käis.

Ausalt, mul oli siiralt piinlik, kui jälle lugesin, et president sõitis sinna ja sinna teiste riigipeadega kohtuma. Ja piinlikkust tekitas mulle veendumus, et meie presidenti vaadatakse teiste seas haledusega. Samas on ta ju meie riigi visiitkaart - kuidas me siis saame loota, et meist keegi midagi arvaks?

Peale vene keele muud võõrkeelt ei mõika, samuti ei saa enamasti aru küsimusestki. Eesti keeles siis. Ükskõik mida temalt küsida, vastuseks saab ikka minutitepikkuse heietuse sellest, kuidas eestlased on iidsetest aegadest teinud seda ja toda ning olnud sellised ja sellised ning et põllumeestel oli tänavu erakordselt halb aasta. Nutt tuli peale, kui aus olla. Piinlikkusest. Ja suur igatsus president Meri järele. See mees jättis omal ajal mulle nii sügava mulje, et juba aegu olen tahtnud austusest tema vastu oma tulevasele pojale Georg Lennart (tagurpidi siis) nimeks panna. Vaatab kas õnnestub:)

Aga jah, mind ikka huvitavad Rüütli diplomaatilised vestlused. Kui ta sel tasandil oli sunnitud etiketi järgi suhtlema, siis loomulikult läbi tõlgi, kuid mida ta rääkis? Ja kas tõlk tõlkis sõna-sõnalt või ootas mingit ivakest? Siis võis võõrastele küll huvitav mulje jääda meie keelest - hirmus pikk jutt eesti keeles, kuid nt inglise keelde tõlgitult tuli vaid üks lause... Mine tea...

Ilves mõnes asjas sarnaneb Meriga - suhtlev, sõnaosav ja esinduslik välispoliitiliselt ning piire kompav, terav ning korralekutsuv sisepoliitiliselt.

Ok, ma küll ei ole Ilvesega kõiges ühel meelel, kuid austan teda siiski kui presidenti. Hmm, meenub, kuidas hiljuti tehti mulle noom-noom selle eest, et ma julgesin itsitada president Rüütli reality´s tehtud sõnavõttude üle ja heideti ette, et ma ei austa teda kui presidenti... Hmm... Minust oleks ütlemata silmakirjalik austada kedagi vaid selle eest, kes ta ametilt on. Eriti kui ta ei ole minu silmis austust ära teeninud. Ok, ma ei käi tema pihta avalikult artikleid produtseerimas ja loosungitega lehvitamas, kuid oma sees arvan on meil kõigil õigus tunda vastavalt enese paremale õiglustundele. Seega ei usu ma, et presidendi kui institutsiooni suhtes kuidagi halvasti käituksin. Loodan siiralt, et noomija ise ei ole KeRa vaadetega, tegu ju siiski noore ja eesti keelt kõneleva inimesega...
Veel tähendaks see ju seda, et Ninasarviku peaministriks saamise puhul langeks mulle automaaselt kohustus teda kui peaministrit austada.... No mitte ei tule välja! Ausõna ei tule... Minu arvates on tegu ühe suurima vassija ning omakasupüüdlikuma inimesega keda mina tean... Jumal tänatud, et tema võimalused peaministriks saada nüüd taas kõvasti kukkusid.

Nagu sotsioloog Kivirähk pakub, on Ilvese võidu taga tegelikult KeRa lepe... Ehk siis avalikkus ja läbi nende ka valijamehed said korralikult pahaseks sellise poliitilise sopa ning inimeste mõnitamise peale ning tänu sellele hääletasid nii mõnedki, kes muidu oleks hääletanud Rüütli poolt, nüüd Ilvese poolt.

Küll aga on omamoodi irooniline see, et parempoolsed valisid enestele vasakpoolse presidnedi:DDD Sest mida muud see SDE siis on:) Siin on see, et eks vasakpoolsetelgi ole omad ivad sees, lihtsalt minu meelest tuleb vaadata neid teemasid läbi parempoolse prisma:)

Vaatab mis saab, igatahes olen ma tulemusega ütlemata rahul:) Teistpidise lahenduse korral oleksin päris tõsiselt kaalunud välismaale tööle minemist. Vähemalt järgnevaks 5-ks aastaks:)

Aga siit moraal- KÕIK kevadel valima! Kasvõi ainult sellepärast, et iga andmata jäänud hääl on hääl Savipätsi kasuks...

Kommentaare ei ole: