neljapäev, september 06, 2007

Ei saa mitte vaiki olla


Ikka veel tahan selle alko teemal sõna võtta.

Et virisema on kõik mihklid, mida siis aga teha võiks?

Mina arvan, et keelustamiste ja piiramiste asemel tuleks alko aktsiisilt saadav tulu suunata otseselt ja suures mahus nt noorte huvitegevusse. Nii, et kõikvõimalikes hobitegevustes osalemine saaks kõigile noortele kättesaadavaks, mitte ei sea piiranguid vanemate rahakoti paksus. Teatavasti on praegu igasugune huvitegevus nii kallis, et enamus peresid vaagub hinge juba ühe lapse puhul. Liiga paljust peab loobuma. Kui aga rahamure kaoks, saaks lapsed oma energia ja möllavad hormoonid suunata mujale kui tänavail jõlkumisse.

Samuti tuleb karmistada seadusi. Praegu võib noor avatud alkopudeliga ringi jõlkuda. Kui otsesele rüüpamisele peale ei satuta, sanktsioneerida ei saa. Inimene võib väita, et ta vaid hoiab seda. Sest praegune seadusandlus ei luba tänaval tarbida, hoida ei keela keegi.

Samuti tuleks väga (VÄGA) karmiks teha trahvid neile, kes müüvad alkot alaealistele. See hoiaks samuti üht-teist tagasi.

Kusagilt arutelust kuulsin, et "aga soomlastel on ka karmid alkopiirangud peal". Njah, hea võrdlus muidugi. Arvestades, et Soome on alko tarbimises maailmas esirinnas.

Veel üks lahendus oleks panna piirangud kange alko müügile. Lahja võiks siiski jääda.

Keda mõjutavad praegused piirangud enim? Korralikku töölkäivat kodanikku. Tööinimene ei leia ju nii naljalt aega päeval poodi alko järele minna, seepärast varubki nädalavahel ja hulgi. Ja nagu Punapeagi mainis - kui ta juba olemas on, siis märkamatult avad ühe teise järel ja nii ta läheb.

Praeguse piiranguga kannatavadki enim tavainimesed, kes tahavad külla minnes pudeli veini kaasa haarata. Parm saab oma lauaviina ka päevasel ajal ostetud.

Ainus lahendus mida ma koos nende piirangutega näen, on tõepoolest ka poodide varasem sulgemine. Nüüdsest käib enamus külastajaid poes 19-20 ajal. Ja kui nii on, siis on.

Kui tahame niiväga muu maailmaga sarnaneda, siis tõepoolest ka poed varem kinni. Kõikjal pannakse suured kauplused kinni vahemikus 19-21. Inimene harjub kiirelt. Kui ka meil on teadmine, et poed ei olegi nii kaua lahti, siis arvestatakse oma päevaplaan vastavalt ringi. Ja ei olegi probleemi. Küll aga ajab minul vähemalt harja hullupööra punaseks see, kui ma lähen lahti olevasse poodi ja ma ei saa sealt osta kõike mis silma hakkab. Et millegi kohta on keeld. Vot see häirib hullult.

Aga jah, nagu ma ka eelnevas sissekandes mõista andsin - juurtega on vaja tegeleda, mitte pinnavirvenduses solberdada.

3 kommentaari:

Mariliis ütles ...

Mina tahaks vahel õhtul hilja kanakintsu või pitsat osta :( Kui poed kinni pannakse, vat siis ma tunneks ennast tõeliselt ahistatuna.

Belgias tundsin normaalsetest poodidest ikka väga puudust ja õudselt ahistav oli elada, kui teadsid, et pühap ntx kõik normaalsed poed kinni jne. Kui mult võetakse ära see viimanegi, mille poolest mulle Eesti meeldib, siis pole vaja pärast riigimeestel ulguda ka, et näe, noored lähevad minema...

Sipsik ütles ...

Tunnistan minagi, et hilisõhtune poeskäimine eelistatud variant ja selle eest olen küll meie kaupmeestele tänulik. Massipelgur nagu ma olen. Küll aga ajab mul harja hullupööra punaseks see, kui mulle midagi keelatakse. Nagu jonniv laps, kes sirutab käe riiulil oleva maiuse poole ja keda ema keelab:)
Vihkan keelamist, vihkan!

Anonüümne ütles ...

ravi on surm. või siis surm on ravi. siis enam probleeme ei ole. aga mis alkoholimüügikeeldu puutub, siis eeskuju on üsna lähedal: viid viinad jms. kindlatesse eraldiseisvatesse poodidesse ning lubad neil olla avatud ühel päeval nädalas piiratud kellaajal. ja siis algab lollidemaal suur sagimine.