laupäev, september 08, 2007

Samumeie


Mu aju ei ole harjunud enam tööd tegema.
Väga kohutav oli midagi sellist avastada.

Nimelt suutsin ma peale esimest koolipäeva saada sellise peavalu, mida ma ei mäleta enam aegu. Ja põhjuseks oli mikro-makro. Hilfe!!! Ma mõtlesin et ma suren... Silmi ka ei suutnud õhtul lahti hoida.

Mina lollike veel mõtlesin, et kannaks mikro-makro üle. Et samuti 4 punkti aine ja oleks vähem maadlemist. Nüüd ma aga imestan, et mida ma siiani õppinud olin? Mina mäletan mikro-makrot rohkem teooriatena, kus oli üksikuid ülesandeid ja kui neid oli, olid need elulised. Nüüd aga sain esimeses tunnis kui puuga pähe, kuna juba järgmisel korral tuleb matemaatika kontrolltöö, mis annab 20% eksamihindest. Et mida??? Ma olen numbritega suur sõber, kuid numbritega, mitte muutujatega!!! Tean, et neis on loogika, kuid olen harjunud siiani siiski Excelit kurnama ja laskma temal enese eest lahendusi leida. Ja nüüd järsku pean mäletama millal on siinus positiivne ja millal negatiivne? Aga tangens? Ja sirge võrrand, koos graafilise kujutamisega. Krt, ma ju ei mäleta kuidas see käis! Lisaks astmed ja juured. Ja algoritmid. Appi!!!

Ei jää muud üle kui raamatupoodi ja matemaatika õpikuid ostma. Ja ülesannete kogumikke. Ja nii ma siis oma õhtuid enne järgmist sessiooni veetma hakkangi - matemaatikaga maadeldes. Sest kui see ikkagi alusaine, siis seda üle kanda ja lolliks jääda ei ole mõtet. Seega tuleb verd, higi ja pisaraid valades hakkama saada. Õppejõud muidugi lohutas, et on olnud mitmeid rühmasid kus mitte ainuski hing pole seda esimese korraga positiivsele tulemusele teinud. Et siis tore küll, eksju.

Aga ma olen jonnakas. Ja kui tahan millegagi hakkama saada, siis ka saan! M.O.T.T.

Statistika oli muidugi vastavalt ootustele äärmiselt huvitav. Tekkis juba kümmekond ideed kuidas erinevaid uuringuid hakata tegema ja siis nende andmete analüüs... Mmmmm!
Peab otsima miskise keskkonna kus saaks veebipõhised ankeedid koostada. Alusmaterjal ju kõikse olulisem. Selle ainetöö tahan küll väga heale tulemusele teha.

Tänane päev oli õnneks lihtne. Pool päeva informaatika ja pool päeva inglise keel. Kuna need on liiga lihtsad, siis nendest pole miskit rääkida. Vähemalt saab head hinded:)

Aga jah, finantsi õppimine on üllatavalt keeruline. Juura oli selle kõrval käkitegu. Juura ju puhas humanitaar - loe ja järelda ja jäta meelde. Tüütu vahel, kuid siiski teostatav. Sellega oli aga see kiiks, et kui olid köitvad valdkonnad (kriminaal ja tööõigus nt), siis läks ludinal ja tulemused olid head. Kui aga olid minu jaoks surmigava haldusõigusega või nt mereõigusega jne tegu, siis polnud üldse nii tore õppida.

Loodan et peale esimese päeva ehmatust suudan siiski ennast piisavalt motiveerituna hoida. Sest tegelikult ma ju tahan.... Nii palju on numbrite hingeelus huvitavat, tahan nendega rohkem sõbraks saada:)

10 kommentaari:

Mariliis ütles ...

Oeh. See mikro ja makro on üks õuduste unenägu. Olen minagi sellega maadelnud ja lõpuks ta seljatanud, väga napilt. Sain E. Samas ega ma eriti ei õppinud ka, panin suvalt. Absoluutselt ei köida noh. Üldisest ideest on muidugi tore sotti saada, kuid kas eksamil keegi midagi üldist ja olulist küsib? Kus sa tollega siis :)

Sipsik ütles ...

Vot see ongi see, et oleks miskit õppida mida eelnevalt on räägitud. Siis saaks ilusti hakkama, õppimise vaev.
Nüüd aga loll olukord, kus gümnaasiumi lõpetamisest on möödas 11 aastat ja see on suhteliselt pikk aeg selleks et mitte sääraseid asju enam mäletada...

Teises tunnis oli tegu juba graafikutega ning nende põhjal nõudluse ja pakkumise otstarbekuse arvutamine. See juba läheb, asjal mingi loogika sees. Kuidas aga tangens sinna sobitub, no seda mu aju ei võta...

Anonüümne ütles ...

minuarust on matemaatika majanduse õppes just seepärast sees, et selle kaudu üritatakse arendada loogilist mõtlemist ja seoste nägemist. selles osas on need tangensid sellega seotud ;)
aga kuna ma ise seda süvendatult õppinud pole, siis võibolla hakkad hiljem nende tangensitega miskeid peeneid näitajaid arvutama :)

miisu ütles ...

matemaatika- ei iial. ITs sain ka pingutamise eest kõrgemas matis E kätte. Õpetaja nägi, et pingutan, aga krt kasu pole sellest eriti. Kuna 6nda klassi mates (taandamised ja valemid) oli lünk jäänud ja seda juba 1 kursusega ei paranda...

Beebisiniste silmadega ütles ...

Aga mulle mikro-makro meeldis. Ma ei teagi miks. Vist rohkem õppejõu pärast. Oskas kuidagi hästi seletada.

Ära muretse, kõik tuleb uuesti meelde, kui paar korda matemaatikaõpikut sirvid. Sin, cos, tan:)

Kicu ütles ...

:) ja mina veel imestasin, et kes see hull hüppab rõõmust, et saab mikro-makrosse minna ja seda vabatahtlikult. Hoidsin suu kinni ja endamisi imestasin. Need olid ülikooli vastikuimad ained ja elusees ei taha enam kokku puutuda. Õnneks järgmine level on doktorantuur ja seal ei pea selliste asjadega pead vaevama.

Sipsik ütles ...

järeldus - ma tõepoolest ei mäleta enam mida õppimine tähendab:)
aga ikka tahan kangesti õppida. kui hullud ained ära saab, läheb ehk lihtsamaks:)

aga doktorantuuriga ju igavesti keerulised asjad - eelise annavad lubadused peale lõpetamist professoriks minna ja publikatsioonid jne jne... tundub jube keeruline eeltöö olema...

Kicu ütles ...

Jep nii see on... oleks vahepeal äärepealt läinud ja teinud aga selle asjaga on elulõpuni aega küll. ja tegelt kui aus olla siis mina oma eriala doktorantuuri eestis üldse teha ei saa, vähemalt seda mida tahaksin...

Sipsik ütles ...

seda küll, et ega see eest jookse, kui peaks siiski soov püsima.
mis ala see on?

Kicu ütles ...

turism ikka :o)... eestis see nii titepapudes veel... kui tahaks doktorit teha siis peaks kuhugi väljamaale seda asjatama minema...