neljapäev, jaanuar 14, 2016

Talv

Vaade aknast täna lõunal, enne labidasporti
Mina ei tea mis imelik kant see meie kodu küll on.
Ükski üleriigiline ilmateade meil ei kehti.

Tegelikult on Hiiumaa ju väga eriilmeline. Kui näiteks temperatuuri mõõdetakse Ristnas ja Kärdlas, siis suvel on Ristna avatud suurtele tuultele (Surfiparadiis jmt, eksole), talvel aga, kui mujal jää ja külm, on Kõpu ots enamasti jäävaba ning mere soojus lükkab temperatuuri üles. Samuti on Kärdla avatud põhja suunal merele, mis ka just soojusega ei hiilga.
Meie aga elame Kagu-Hiiumaal, mistõttu lahesopp hoiab meid suvel soojas. Ja talvel jäätub laht kiiresti, mistõttu on külma tunduvalt enam. Lisaks on meie kodu veidike lohu sees, ühed naabrid aga, kellega temperatuuriinfot ikka vahetame, on künka otsas (org ja mägi oleksid meie oludes ilmselge liialdus). Meist kilomeetri kaugusel. Neil on suvel ca 3 kraadi jahedam kui meil ja talvel ca 3 kraadi soojem kui meil.

Milleni ma jõuda tahan, on see, et kui siin käredamad külmad olid ja Hiiumaal väidetavalt -12 kraadi ja suht soe oli, siis meil olid ööd kõik alla -20-ne ning päevad samuti sealringis. Hommikut alustada -23-ga oli tavapärane. Mis -12-st me siin räägime?
Aga noh, selline see saare elu on. Miskit ei saa ühe puuga võtta.

Sama seis on lumega. Lumekaardi järgi on meil praegu ca 30-35 cm lund, kuid eile, enne suuremat sadu, oli meie hoovil lagedamas kohas õuelaual (ehk siis tuulel vaba voli osa minema pühkida) 34cm lund.
Mina siin püüan ära kasutada olukorda, kui üks laps on lasteaias ja teine magab lõunaund ning lippan õue lund rookima. Igal lollil oma lõbu, kuid see on asi, mis mulle eluaeg on meeldinud :) Selline mõnus talvine üldfüüsiline. Poolteist-kaks tundi saab labidaga vehkida, rohkem aeg ei luba.

Igatahes kaevan ma siin siis käiguteid ning autodele parkimiskohti lahti hoolimata sellest, et lund muudkui juurde sajab. Eile õhtuks oli radadesse sisse sadanud ca 15cm. Seega ma kahtlustan, et meil on lumekihi paksus praegu ligi 50 cm. No minu põlved igatahes kaovad radade vahele ära ning ma ei ole maailma kõige lühemate jalgadega tegelane.

Muidu on aga nii, et oma bussiga ma hetkel iseseisvalt välja/suure teeni ei saagi. Kuigi veidi kõrgema kliirensiga tegu ja kuna veljed 17-tollised, annab seegi tibatillukese lisaruumi. Aga näed, ikkagi läbi ei saa. Ainult maasturiga. Kuigi sellega sõites on mõnus vaade, kuidas lumevall üle kapoti rullub ja kahte lehte laiali lendab :)
Õnneks avastasime ükspäev, et sahk oli meil hoovini käinud, kuigi me seda ei tellinud. Ju vald andis korralduse ka meie 700m puhtaks lükata. Seda juba labidatega vehkima ei lähe ju :D Vaatab, kas olemegi äkki oma erateega valla lükatavasse nimekirja lülitatud. Ma ei imestaks, kuna meie vald ja selle juhtimine on väga-väga meeldivad :)

Aga talvega olen rahul. Mis siis, et rajastamata lumme astudes on lumi üle põlvede. Tuleb lihtsalt rohkem radu sisse lükata! Kui nagunii on väljas külm ja peab enesele sada kuhvti selga ajama, siis olgu vähemalt ilusalt lumevalge see ilm, sestap et olla must ja sünge.
Mulle meeldib :)

Kommentaare ei ole: