neljapäev, märts 27, 2008

Must Nool vaagub hinge


Ma olen paha ja mul on süümekad.
Käitusin oma Musta Noolega halvasti. Kui ta iseloomu näitama hakkas ja terviserikkega esines, siis rääkisin temaga tõsiselt ja ähvardasin, et kui ta korralikuks ei hakka, siis vahetan ta välja. Et mina siis teda enam ei taha.
Hakkas korralikult käituma, kuid paistab et võttis südamesse...

Täna on ta nüüd seisus, kus vaagub hinge. Mehaanikute ja kindlustajate konsiilium otsustab, kas tema elustamisel on mõtet või tulevad Musta Noole matused:(

Nüüd siis inimkeeli.
Olles äsja läbinud libedakoolituse ja säästva sõidu koolituse, jälgisin ka täna hommikul oma sõidumaneere. Varem olin paras rullnokk, nüüd juba nädalajagu väga eeskujulik liikleja.
Kuni hetkeni, kus sõitsin Tuukri tänaval ja hoidsin ilusasti pikivahet eesliikujaga. Minu puhul oli seni haruldane korrektse pikivahe hoidmine, ikka ronisin närviliselt hammastega eessõitjale p****. Nüüd aga, nagu öeldud, hakkasin korralikuks.

Järsku hüppas teele noormees (ilusasti ülekäigurajal), nii et eessõitja pidurdas järsult. Hetkel, kui ma sekundiks kõrvale vaatasin. Ei teagi mida ma vaatasin, mõne koha pealt täielik mälulünk.
Ja oligi nii nagu koolitusel räägiti. 1 sekund kulub reageerimisele ning 1 pidurdamisele. Neist jäi aga väheks. Seetõttu, et pilk oli kõrvale keeratud. Ja tee lumelobjakast libe.
Tundsin veel, kuidas ABS nõk-nõk-nõk hoogu kinni võttis ja nägin vääramatult oma kapotile lähenemas eessõitja taguotsa. Mütaki! Eessõitja paiskus üle ülekäiguraja, noormees sellel tegi elu hüppe kitse näol üle kapoti ja hirmust plagama ta pani. Mina ja Honda, kellele ma ühemõtteliselt külge lõin (tagant sisenemise näol) vedasime end tee serva ja asusime olukorda vaatlema.

No mis seal ikka vaadelda. Hondal suuri vigastusi ei paistnud, minul oli kapott kortsus ja radikas mootoris. Õnneks oli kiirus väga väike (30-40km/h) ja keegi viga ei saanud. Isegi kael ei saanud haiget. Õhkpadjadki ei avanenud ja ei meenu ka, et turvavöö oleks mind rebinud. Aga üldiselt on mälus selle hetke pealt lünk. Mäletan vaid pilti, kuidas eessõitja pagasnik lähenes ja noormees ehmunult kargles. Järgmisel hetkel seisin õues auto kõrval. Ei mäleta sedagi mis heliga pauk oli. Peast pühitud. Zero.

Haarasin märkmiku vahelt papri ja kirjeldasin ilusasti olukorda ja oma süüd. No seal poleks ju miskit vaielda! Õnneks sattus ka teine osapool äärmiselt mõistlik meesterahvas olema, ei emotsioonitsenud ja saime ilusasti suhelda. Istusime minu autos ja vormistasime vajaliku. Õnneks oli meil kohustuslik liikluskindlustus sama pakkuja juures, see kiirendab tema toiminguid.

Ega ma eriti sõita julgenud, kuid vajadus oli. Ei leidnud konksu, mida ette kinnitada (taga on püsikonks ja veoköis oli ka ilusasti kaasas) ja pamperit ei raatsinud tellida, nagunii kasko omavastutus läheb maksmisele. Õnneks mul mootor töötas ja kui kliima ja kondika mõlemad välja lülitasin ja madalatel pööretel sõitsin, siis pidas vastu küll. Eriti mõnus ei olnud selles külmkapis sõita, kuid mis sa teed. Ja iga hetk oli oht, kapott lendab lahti ja lööb katuse kah mõlki. Aga vähemasti miskit ei tilkunud ja tulukesed ei põlenud, seega natuke kannatas sõita küll.
Nii ma siis vedisin end kannatanu kindlustusasju korraldama (just rõõmustasin, et mu kindlustuse koefitsient langes 0,96 peale, nüüd siis tagasi max määral:D). Tema auto läks meie suureks üllatuseks koheselt mahakandmisele. Minu oma vaadati ka seal üle ja arvati sama. Et liiga kulukaks läheks kõige parandamine.

Järgmiseks lasin oma kaskopakkujal massina üle vaadata. Temagi soovitas mahakandmist. Lõplikult lepivad selles aga kokku kasko ja remondipakkuja.
Järgmiseks suundusin Mustamäe Faktosse. Seal selgus, et keretöödega tegeleja puhkab ja mingu ma Lasnamäe Faktosse. No johhaidii!!! Palju ma selle kortsus õnnetukesega veel liikuma pean?

Lasnamäe Faktos sain suurepärase teeninduse osaliseks. Kiiresti ja korralikult sai suheldud. Auto võeti sisse ja teevad kaskole lähipäevadel hinnapakkumise ning seejärel selgub. Fakto arvas, et oleks küll mõtet veel parandada. Et ju siis hind ei ületaks ikka auto turuväärtust.

Laadisin siis kõik kola (koos suverehvide ja valuvelgedega:D) isa autosse ringi (kes õnneks oli just Tallinnas asjatamas) ja lasin end tööle sõidutada. Lõpuks.
Tööle jõudsin kell 15:)

Siit moraal - ka väga korralikul liiklemisel võib mats tulla nii, et miskit teha ei saa. Meenub nt ema üle katuse kukerpallitamine, ka muidu korralik liikleja, kuid lobjakas teel viskas auto kurvis minema ja järgmine hetk olid puud-taevas-puud-taevas... Auto mahakandmisele aga ema õnneks terve.
Aga see on küll hea, et tänane juhtus nii "õnnelikult" ilma kellelegi vigastusi põhjustamata. On, kust õppida. Ja ei saa jääda miskit isegi hetkeks kõrvalt passima! Õppige minu vigadest ja ärge tehke samu lollusi.

Irw, siiani sain end kiita selle eest, et alati hea reaktsioon ja pole kordagi isegi riivanud kedagi kuskil manööverdamisel (nagu algajatel kipub olema), nüüd aga tagant otsasõit. Ülim lollus ju! Kuigi jah, kindlustuses tädi itsitas, et "aa, see kõige tavapärasem juhtum, jah!".

Üks asi on küll super. Mõtlesin just, et oleks figuurile kasulik, kui natuke vähem autoga sõidaksin ja kaalusin varianti, et soojemate ilmade saabudes hakkan viitsimise korral ühistransporti kasutama. Valges ju kergem ärgata ja ajal, mil ma ei sõitnud igapäevaselt autoga, olin ma 10kg kergem ning väga heas vormis.
.
Nüüd siis vähemalt mõneks ajaks see sund olemas, nii et ei saa viilida ka, et "ah, täna jälle ei viitsi, lähen parem autoga". Ja kuna nüüd on oodata suuremat sorti sulavete teket, siis saan lõpuks oma ülipoosesid ruudulisi kummikuid kanda! Ma nii unistasin neist, lasin need juba jõulude ajal enesele kinkida ja nüüd saan siis ka kandma hakata. Mu meelest on kummikud nii shefid asjad lihtsalt:)
Ehk siis kõiges tuleb leida ka midagi head!
.
Aga mida siit õppida?
Esiteks - paistab et rullnoklus oli mulle sobivam sõiduvorm... korralik mina on ohtlik! Ok, nali.
Teiseks - vanadus on pähe hakanud ja kohtlaseks muutnud. Hoolimata tänasest ma siiski säran ja naeratan kõigile kurjadele nägudele tänaval:) Lihtsalt niivõrd kerge on olla ja see pulbitseb... Isegi avarii ei suuda seda mõjutada. Vanadusest opakas, mis muud.
Kolmandaks - ole oma soovidega ettevaatlik. Soovisin hakata keskkonnasõbralikuks liiklejaks, no nüüd siis olengi väga keskkonnasõbralik!
Natuke pildimaterjali tänasest hommikust



PS: Kummaline on see, et miski siiski vist aju hallolluses mõjutab. Täna olen kahe erineva juhi kaassõitjana reisinud ja mõlemas autos lolli järjekindlusega pidurdan niipea, kui tagant mõnele autole läheneme...

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

ohh, tunnen kaasa...
ma tean, mida te tunnete :)
aga see, et kõrval istudes pidevalt pidurit vajutad, see on täitsa tavaline asi :)

Tirtsikas ütles ...

See kaassõitjana pidurdamise üritamine on kõikidel inimestel küljes, kes ise autoomanikud on või olid. Mul on ka nii :)
Sellistel puhkudel on kõige parem tagumisel istmel reisida :D

Anonüümne ütles ...

ma arvan, et liiklusohutusele tuleks palju kasuks, kui jalakäijad oskaksid ka autojuhi vaatenurgast liiklust näha. Eilses-üleeilses ilmaoludes peab ka ülekäigurajal väga ettevaatlik olema ja jälgima, et kõik pidama saaksid. Mitte et ma ütlen, et see ülekäigurada ületanud poiss milleski süüdi oli, aga olen näinud palju selliseid jalakäijaid, kes on puhta liiklusohtlikud. Ega niikaua, kui pole ise autoroolis istunud, ei saa aru, kui hästi on jalakäijad näha või et kui kiiresti saab auto pidama.

aga sinu autost on muidugi kahju... tööle on ka praegu bussiga omajagu minemist - aga kui kevad tuleb, on see mõnus... linnud laulavad hommikul ja päike paistab ;)

Kapten Trumm ütles ...

Ma olen ka õppinud, et auto juhtimine ja samal ajal kaardi lugemine ei käi kokku. Juhtus sama, mis sinulgi. Õnneks küll tagajärjed olid 10 korda väiksemad.
Kerge mõlk kapotis sai taignarulliga välja rullitud ja vasak suunatuli väljavahetatud. Hiljem tuli välja, et see suunatuli oli enne juba katki.:D
Nii et siis, varbad villi!!!

Anonüümne ütles ...

Ma arvan et see oli otsene libedakoolituse tagajärg. In true Murphy style. Ja piltide kohta - ai.

Kroku

Sipsik ütles ...

ehh, vanasti ikka vajutasin ka kõrval istudes pidureid, kuid pärast eilset teen seda õhu ahmimise saatel:D

Aga jah, herr Murphy toimetab. Täiega! Ja see ajabki itsitama.
Ja õnneks päike paistab ja linnud juba lõugavad, nii et jalutades on praegu äärmiselt mõnus. Iseasi muidugi millal ma sellest ära tüdinen, kuid praegu ma üldse ei muretse. Veel:)

Dreamlamb ütles ...

Tunnen kaasa ja samas au ja kiitus, et suutsid selles kõiges rahulikuks ja positiivseks jääda. Eks selliseid asju ikka juhtub ja hea kui juhtuvad veidi kergemad variandid (pean silmas sellesmõttes kergemat varianti, et ise jäid ju terveks, isegi kriimu ei saanud, mis on kõige tähtsam!). Ja võta asja nii, et vähemalt nüüd on tõenäosus kedagi mõlkida/ise mõlgitud saada veelgi väiksem. Sest palju sellised asju ikka ühe inimesega mingi perioodi jooksul juhtub. Kuigi suures linnas on kõik võimalik.
Ise sõitsin just hiljuti ühe kitsekese surnuks. Eks veidi ehmatas ära küll. Õnneks vigastusi sai vaid kits, kaks väikest mõlki ka auto ja suunatuli vajas veidi teipi, et pesast välja ei kukuks. Tükk aega (see tükk aega kestab senimaani) ei julgenud pimedas pikemaid sõite ette võtta. Lohutan vaid ennast sellega, et tõenäosus kitsele pihta saada on nüüd palju väiksem ju. Esiteks on üks kits meie metsades vähem ning mitu korda seda ikka minuga juhtuda saab.
Õnneks on kevad kohe kohal, naudi seda oma jalutuskäikudel ;)

Marjakas ütles ...

Mina küll süüdistan jalakäijat. Ega nii ikka päris ei saa, et pigistan silmad kinni ja kõnnin ülbelt, tundmata igasugust huvi teiste liiklejate vastu. Jube nahaalseks on jalakäijad läinud.

Tore, et sa positiivseks jäid ja nii peabki, sest sina tegelt pole süüdi :) Mis puutub busside-trollide-trammide plaani, siis tunnen ainult kaasa. Õues võib ju lind laulda ja õhk värske olla, aga bussis on parmud, kes haisevad, ning vanamemmed, kes nühivad ja su kalleid saapaid talluvad. Urr

Sipsik ütles ...

:DDD
Tegelt ikka olen küll süüdi:)
Minu asi oli ette vaadata, mitte kõrvale. Muidugi on vastikud need teelehüppajad, kuid see ei vabasta mind ennast lollusest:)
Aga jah, olen hakanud üllatavalt palju jalutama. Praegu ju nii ilusad ilmad ja kui kiire pole (reeglina töölt kodu poole liikudes), siis jalutan suht palju. Eile jalutasin nt koju lausa 1,5 tundi, kontsadel... Koju jõudes oli küll tunne, et amputeeriks need koivad:)