teisipäev, oktoober 28, 2008

Tigedusehunnik

Igahommikuselt mängis ka täna Terevisioon ringiaskeldamise taustaks. Üks sealne külaline ajas mul aga laka nii turri, et ma lihtsalt pean kobisema.
Nagu arvata võib, oli külaliseks Savipäts. Kes siis tutvustas oma uut raamatut majanduspoliitikast. Ma otse vahutasin ta juttu kuulates...
.
Ma ei tea majandusest ja selle toimemehhanismidest halligi. Küll aga tean ma seda, et kõik käib tsüklitena. On suuremad tõusud ja langused, on väiksemad, kuid alati järgneb üks teisele ja intervall kipub olema suht sarnane.
Nüüd siis väidab härra Ninasarvik, et Eesti majandus oleks igati ok järjel, kui tema raamatu järgi oleks käitutud.
.
Ega ei loe ju see, et pea kogu maailmas enam-vähem kuni kolinal langemine toimub. Eesti oleks Savika juhtimisel ainus lilleke keset pasamerd. Mujal kõik halb, nii halb ja meil veereks elu kui hernes. Jeerait... Eesti ju nii võimas, et muu maailm meid ei mõjuta, mkmm.
.
Ja laenamiste teema. Kuidas riik ei tohiks laenata ja kuidas tema muudkui sel teemal sõna on võtnud.
Aga Tallinn? Eesti suurim ja mõjuvõimsaim ning kõige kulukam linn? Kui mujal ja ka riigi tasemel taheti laenusid juurde mitte võtta, siis Tallinn ainsana plaanis suuremat sorti laenamist. Ei tea mis sest sai ja ei huvita ka, kuid midagi siin ju ei klapi, krt.
Väga paljud asjad tema jutus ärritavad mind sageli ja ärritasid ka täna, kuid kui veel rohkem teemasid läbinärimiseks võtan, ei tule mul und. Seega las jääb.
.
Lõppeks pole siin mingit vajadust kiljuda kuidas kõik koledasti pees on. Ok, on. Ja siis? Rabeletagu vähem igasugu Osturallidel ja Hulludel päevadel oma kaugast tühjendada, püütagu kasvõi natukenegi kas investeerida (teada ju, et madalseisus hea osta kuid vaid väga targad või õnnelikud tabavad ära tõelise põhjahetke) või niisamagi igaks juhuks kõrvale panna. Misiganes vahendites siis. Ei pea ju vetsupaberi rullidesse investeerima või aina uhkemaid ja kulukamaid autosid ostma.
.
Ma ei ole küll nii vana, et aastakümnete kaupa tõuse ja langusi mäletada ning uurimistöid kah selles vallas ei tee, kuid vähemasti 90.-ndate lõpust mäletan küll mingit suuremat (aktsia)turgude kukkumist. Ja kuuldvasti on neid ikka ja jälle olnud. Ja tuleb ka edaspidi. Selle peale võin isegi mina mürki võtta.
.
Igale langusele järgneb tõus. Millal? Eks see selgub. Siis, kui enam allapoole minna ei saa. Seni tuleks minu arvates natuke mõistlikumalt käituda, lasta reaalsusel eufooriat summutada ning kõik läheb oma tavalist rada pidi edasi. Nagu alati.
Minu kui tavakodaniku arvamus.
.
Seda enam ärritab mind Savika-suguste demagoogitsemine. Jube hea on ju suhtelise paratamatuse pealt populaarsust korjata. Et nüüd, Ansipi ajal on paha-paha. Ja tema ajal oli roosamanna. Olud olid tiba teised ja kui meenutada, millal ja kes on nt suuremat sorti laenusid võtnud...
.
Ma ei suuda ära hämmastuda, et on piisavalt palju inimesi, kes tema juttu usuvad. Kes need inimesed ometi on? Mina ei tunne isiklikult mitte ühtegi. Mis ringkonnas mina siis liigun?
Ta on väga tark mees, kuna teab millal ja kuhu nupule vajutada, kuid kohe kindlasti ei ole ta aus. Kui natukenegi selge mõistusega lugeda tema sõnavõtte ning jälgida millal ja mida ta teemaks võtab ja millal mille "unustab", siis (austajad, võtke seda soovi korral isikliku solvanguna) igaüks, kel põhu ja laastude vahel natukenegi hallollust virvendamas, tunneb mädamuna haisu kerkimas. Ja ärgem unustagem toredaid debatte, kus küsimusele vastatakse täiesti lambist ja teemaväliselt, püstitades tähelepanu mujalesuunamiseks hoopis uut teemat.
.
Ma olen niiiiiiiiii kuri praegu.

10 kommentaari:

Tirtsikas ütles ...

Selle laenamise kohta. Et kui teised linnad ei lanenanud, kuid Tallinn ainukesena laenas, siis Tallinna all mõeldakse kindlasti Tallinna LV-st ja see omakorda tähendab seda, et Savipäts ise oli see "tore" härra, kes laenama hakkas LV nimel :P Linnapea, nagu ta meil siin on.

Eve Piibeleht ütles ...

Kurb on see, et osa harimatuid inimesi selle saviisiku pidevalt muutuvat demagoogitsemist absoluutse tõena võtab.

Sipsik ütles ...

See mind hämmastabki, et KUIDAS on võimalik seda tõe pähe võtta? Tahaks ikka inimestest head uskuda ja et neil aruraas peas... Seda enam ei jõua see usk temasse mulle kohale.

miisu ütles ...

oo, täiesti minu teema :D
Jah, eks ole ju meie peaminister süüdi ka selles, et on ülemaailmne majanduslangus, sh ka USA-s eksole! :D
KOhutav kohutav värk. Ja siis parseldatakse ja sahkerdatakse ja ei lasta RK-l kontrollima tulla. Täiesti lapsik ja nõme.

Sipsik ütles ...

Oojaa, see RK kontrollimise teema tundub mulle tõeliselt magusana!
Siiralt loodan, et asi ei jää soiku ja tahan edasistel arengutel silma peal hoida, kindel mats!

soodoma ja gomorra ütles ...

oled sa mõelnud, et valitsejatele on isegi kasulik, kui rahvas rumalamaks muutub, nende huvides on rahvusi segada, erinevaid kultuure kaotada tühisus ja pinnapealsust peale suruda.
mida kompotim on inimkond, seda vähem mõeldakse, seda kergem on niite tõmmata.
mis see võim muud on, kui (kasu)ahnus ja manipuleerimine.
mania grandiosa.

mina hoian ennast targu selistest asjadest eemale, just seetõttu, et tean kuidas see lollus mind ärritab ja paariks päevaks rivist välja lööb.
ja see ahastus ja jõuetuse tunne, mis sellega kaasneb. nagu kunksmoor, kes püüdis inimeste poolt põhjustatud tagajärgede käest kajakaid päästa.
sellistel kordadel ma ikka mõtlen, et muuda seda, mida sa muuta suudada ja......tead isegi

Tanza ütles ...

Mulle Savipäts meeldib, võrratult hea demagoog :)

Katrin ütles ...

Tallinn ja Pärnu on suurimad laenajad. Mõlemad siis Keskerakonnast linnavalitsusega. Aga jaa, Savipäts ongi minu arvates Eesti kõige parem poliitik. Briljantne demagoog! Selles suhtes tuleb talle muidugi ka au anda. Aga jah, ausust ja poliitilist väärikust ja riigimeheliikust pole talle jällegi grammigi jagatud. Kahju muidugi, et ta omas asjas nii hea on, et tal hordide kaupa austajaid jätkub.

JÄÄRAPLIKA: ütles ...

Savika pealt peakski igaüks demagoogiat õppima, sest tema on sellel spordialal juba ammu maailmameister ja olümpiavõitja. Ega ta muudmoodi nii kaugele poleks jõudnud ka :)

Aga jah, ma enam ammu ei viitsi neid poliitikat täis uudiseid lugeda ja jälle teada saada, kuidas Ansip on kõiges süüdi. Jah, ka ülemaailmses majanduslanguses on Ansip süüdi. Ja rahandusminister Ivari Padar on ka ainuisikuliselt süüdi selles, et riigi eelarve sai selline nagu sai. Alati peab keegi süüdi olema, sest ega süü ei saa õhku rippu jääda, tsiteerin enda onu.

Igale tõusule järgnebki langus ja vastupidi ja vb võtaks asja vähe rahulikumalt ja mõtleks, et kui viimased aastad on kogu aeg nii hästi läinud, siis on loogiline, et vahepeal läheb ka veidi kehvemini. Murphy seaduski ju ütleb, et kui sa tunned end hästi, ära muretse - see läheb mööda. Ja vastupidi.

Sipsik ütles ...

Niiiiiiiii hea näha, et ma pole hull vaid mõttekaaslasi ja samamoodi hämmastujaid palju:)
Kohe julgem hakkas, muidu juba ootasin, et mõni kesik tuleb öösel kirvega uksele koputama...