pühapäev, august 20, 2006

President

Nonii, usun, et iga terve mõistusega inimene on veendunud, et Kesikute ja Rahvaliitlaste pull on seekord üle piiri läinud. Selle kohta on arvamust avaldatud siin ja seal ja ka minu poolt loetavates blogides on need teemad päris põhjaliku käsitluse leidnud. Seega pole mul mõtet seda siin kordama hakata.

Tahaks hoopis teisel teemal sõna võtta. Nimelt see presidendikandidaat Rüütli tervise poleemika.
Olgu, saan aru, et arsti sõnavõtt, kus kaheldi Rüütli mõistuse terviklikkuses, oli natuke liialdatult esitatud arstkonna nimel, kui selle autor oli üks kindel arst. Usun aga siiski, et päris hulgaliselt on neid arste, kes temaga selles nõustuvad. Küll aga ei saa nad seda avalikult tunnistada, kuna kes kuulub Ida-Tallinna Keskhaigla juhtorganisse? Vilja Savisaar loomulikult. Seega ei ole seal isegi mitte võimalust avalikult sellesisulist arvamust avaldada. Selle julguse eest siis medal tollele sõna võtnud tohtrile! Ja kas arst siis valetas midagi oma sõnavõttudes? Meie president on artiklis nimetatud ja siiski oluliste apsakatega maha saanud meie kõigi pilgu all, hoolimata sellest mida hr. Raun üritab vabanduseks seletada. Ega see Eesti rahvas ikka nii loll ka ole ja on lausa solvav see vabanduste pidev otsimine.

Küll aga on ju loomulik, et Savisaare huviks ei ole mitte leida Eestile presidenti, kes meid maailmas auväärselt esindaks, vaid leida kedagi, keda saab suurepäraselt sikutada kuhu vaja. Selleks sobib vanadusnõder marionett suurepäraselt. Ei Ilves ega Ergma kanna seda rolli välja.

Täna kirjutab Rein Taagepera väga õigesti sellest, kuidas presidenti ja ka kandidaate tuleks lasta astide poolt hinnata. Nii nagu seda teeb arenenud maailm. Siis ei saa kellelgi küsimusi olla ja toimuv debatt oleks olemata.

Siia lõppu üks hiljuti avaldatud Ekspressi anekdoot, mis minu arvates on eriliselt hästi õnnestunud ja mis kirjeldab praegust hetkee ülimalt täpselt:

Demokraatlikes riikides on kasutusel laias laastus neli presidendivalimiste süsteemi:
a) Otsene: presidendi valib rahvas (näide: Prantsusmaa).
b) Kaudne: presidendi valivad valijamehed (USA).
c) Parlamentaarne: presidendi valib parlament (Läti).
d) Ja neljas süsteem: presidendi valib Edgar Savisaar (Eesti).

Kommentaare ei ole: