teisipäev, jaanuar 07, 2014

7/365 - Kodu

Ostsime maja.

Taustast niipalju, et mõned aastad tagasi ostsime hektari jagu maad, et sinna kodu ehitada.
Siis oli pangaga see teema, et saab laenu ka lisatagatiseta juhul, kui 18 kuu jooksul saab maja püsti ja muutub ise tagatiseks. Kõik kena.
Ootasime veidi, et laenu mitte kohe võtta ja et kevadel oleks hea ehitama hakata (maa ostsime suve teises pooles). Kevadeks aga olid seisud selliselt muutunud, et enam ei kehtinud too 18 kuu nõue ja oleks vaja olnud muud lisatagatist saadavale summale.
No kelle maja me panti panema? Vanemate? Ei tundu just meeliülendav ega suurt südamerahu tagav teadmine. Jäi katki.

Mis edasi? Nuputasime nii- ja naapidi, et kuidas oleks mõistlik, kuid nt väikelaenude abil jupikaupa ehitada ja kasvavat väärtust muudkui uuesti ja uuesti tagatiseks seada tundus olevat viimane ja kõige kulukam võimalus.
Seega projekt seisis.

Seisis tegelikult ka seetõttu, et müüja, kellelt maa ostsime, soovis müüa ka kõrvalasuvat maad koos majaga. Oma koduga. Küll päris halvas seisukorras, kuid noh, kõvasti tööd rabada ja oleks sest miskit saanud küll. Igal juhul oleks see majaga kinnistu saanud olla samal ajal ka tagatiseks.

Kuna aga müüjate näol on tegemist kunstnikust emaga ja tema ratisonaalselt mõtleva, kuid mannergul elava pojaga, siis käis kassi-hiire mäng ikka kohe pikka aega. Poeg meelerahu huvides soovis müüa ja ema linna korterisse panna, ema jaoks oli see aga olnud tema kodu kogu aeg ja seal ta siis maalis ja oli muidu selline kunstnikuhingega tegelane.

Hakkas pihta - müüme, ei müü. Müüme ikka... ei, ikka ei müü. Ja nii see kestis.

Selle aasta suve lõpus viskas meil seina ette - kaua võib. Ja hakkasime aktiivselt kogu saarel kinnisvara järele ringi vaatama. Oehh, see on ju nii vastikult vastutusrikas! Asukoht, ümbrus, seisukord, infra jne jne jne. Mõlemad soovisime privaatsust, et naaber ei vahiks kuskilt üle aia (ei, ma ei plaani happevannis laipu leotada ega muud seadusevastast teha, lihtsalt privaatsust tahan), kuid minu tingimus oli, et teised majapidamised peavad olema piisavalt lähedal, et kasvõi nt poiss saaks abi kutsuma minna, kui millegipärast vaja. Samuti peab laps saama suuremana ise liikuma ehk siis bussi peale peab olema mõistlik maa. Poodi võiks ka laps ise rattaga saada, miks mitte ka kooli.

Ega see valik seega kerge olnud. Pole ju kriteeriumitele vastavaid objekte üldse nii palju saadagi.
Seega muudkui sõitsime ja käisime ja valisime ja... kuni jõudsime... koju. Päikesepaistelisel päeval, mil sinna sisse astusime, tervitas meid kohe see õige tunne.

Otsus oli tehtud. Nüüd oli vaja vaid teised tahtjad kõrvale tõrjuda, hinnas kokku leppida, pangaga asjad korda saada ja voila.

Nüüd siis nii, et bussile on alla kilomeetri, kooli-lasteaeda-apteeki-raamatukokku-poodidesse alla 4km, üks maja tavel läbi puude küll paistab, kuid õnneks mitte väga ja 500m peal külavaheteel on mitu majapidamist. Seega vahetus läheduses. Kilomeetri-paari raadiuses laiutab aga üks Hiiumaa suuremaid külasid, seega inimesi on, kuid mitte meie õue peal :) Meie maja on väikese tee otsas viimane ja omadega mõnusalt metsa sees :)

Meeletult on muidugi vaja seal tegutseda, kuna tahame ehitada otsetee praeguse pika ligipääsutee asemele. Senised omanikud olid muidu Viimsis elavad suvehiidlased ja neile oli oluline just see pikk ja käänuline ning privaatne sissesõit, meie aga hakkame seda kasutama igapäevaselt ja seega tuleb võtta mets maha ja ehitada uus tee. Samuti on maja seest tühi ja kogu mööbel tuleb jupikaupa soetada. Ja noh, palju-palju on teha, kuid mis siis :) Meie oleme oma 35 000 - ruuduse metsase kinnistuga väga rahul, muidugi seesama mets tuleb ka lasta läbi raiuda, et padriku asemele parkmets rajada.

Et siis jah, nagu ma juba varem kinnitasin, saab see aasta olema põnev ja väljakutseterohke.
Varsti ehk saab veel mõnest väljakutsest teada anda, mine tea :)

Nii et arusaadav, miks preili (hmm, kui kauaks :D?) Herz´i majaprojekt minus kohe piiritut huvi tekitas :D

7 kommentaari:

herz ütles ...

Haah!!!
Nii äge! Oi, mul on hea meel, et KOJU jõudsite! Ja mul on küll tunne, et siin saab olema põnev võrdluseprojekt, et kaugel teie/meie maja on :)

Ma tahan ju pilte ka näha!!!

(P.S. muigan su sulgudes oleva küsimuse peale)

ingel ütles ...

Vägev uudis! Õnnesoovid on nüüd ilmselt küll kohased. :)

Sipsik ütles ...

Einoh, tänud :) Nüüd, kui notaris allkirjad all, on õnnesoovid asjakohased neh :)))

Ja Herz, eks ikka hakkan ka piltisid tegema ja natuke ka jagama - põnev projekt meile endilegi ju :) Ja mine tea, ehk saab üksteist motiveeritudki, kui jaks vahepeal raugemas - a la mismõttes ma ei jaksa, kui Mesitarekad toimetavad, eksole...

Ja sulgudes... Noh, mul käivad tunded, ma ei tea miks :) Sinu puhul kolm - maja, mesi ja vääks. Esimene maas, kaks mitte just kaugeim tulevik... Nomaiteamiks, noh :)

LegaalneBlond ütles ...

Palju õnne ja palju raha! Ja siis veel palju kannatust :)

Sipsik ütles ...

Tänud :D
Neid kõiki on VÄGAGI vaja :D

Unknown ütles ...

Tähelepanu !!!

minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 1 nädal tehing.


Attention !!!

my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 1 week transaction.

Max Bent ütles ...

Kas vajate oma võlgade kustutamiseks kiireloomulist laenu või oma äritegevuse parandamiseks omakapitalilaenu? Kas pangad ja teised finantsagentuurid on teid tagasi lükanud? Kas vajate laenude konsolideerimist või hüpoteeklaenu? Ärge enam otsige, sest oleme siin selleks, et kõik teie finantsprobleemid minevikku jätta. Võtke meiega ühendust meili teel:

oceanfmortgages@gmail.com
oceanfmortgages@gmail.com

See on Ocean Finance'i hüpoteegid. Pakume laenu huvilistele mõistliku intressimääraga 2%. Vahemik ulatub 2000 eurost kuni maksimaalselt 100 000 000,00 euroni.